Trgovački sud: Kino Europa nastavlja s radom do kraja postupka

Trgovački sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru prema kojoj se Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival dozvoljava da do daljnjega ostane u prostoru kina Europa – objavilo je vodstvo tog omiljenog zagrebačkog kina, koje je danas trebalo biti zatvoreno.

Umjetnička organizacija Zagreb film festival (UO ZFF) podsjeća da je podiglaje tužbu protiv Grada Zagreba radi davanja pisane ponude za sklapanje novog ugovora o zakupu, nakon što su višetjedni pokušaji stupanja u kontakt s predstavnicima grada završili neuspjehom.

- Tužba se temelji na zakonskoj odredbi prema kojoj Zakupodavac ima obvezu dati ponudu za sklapanje novog ugovora postojećem Zakupniku, ukoliko je isti ispunjavao svoje obveze u razdoblju upravljanja prostorom, što UO ZFF vjeruje da je više puta dokazao. Jedan od argumenata navedenih u tužbi bili su i rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, u sklopu kojih su redovnom programu kina Europa odobrena sredstva za cijelu 2019. godinu, stoji u objavi OU ZFF.

Rješenje Trgovačkoga suda UO ZFF objavila je jučer na Facebook stranici Kina Europa:

Dan nakon što je održana posljednja projekcija u kinu i netom prije završetka selidbe iz prostora, Trgovački sud u Zagrebu donio je, naime, privremenu mjeru prema kojoj UO ZFF nije dužan napustiti prostor kina do pravomoćnog okončanja parničkog postupka ili drugačije odluke suda.

- UO ZFF se i dalje nada da će u narednom periodu uspjeti uspostaviti dijalog s gradom i pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane, a ponajviše za građane grada Zagreba i publiku kina Europa, poručuje vodstvo kina Europa, koje će o nastavku rada kina javnost obavijestiti uskoro.