Besplatni pregledi madeža za otočane

Sunce i solarij najveći su uzročnici melanoma, zloćudnog raka kože koji bilježi sve veću incidenciju oboljelih, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.  Svi ulažu velike napore u borbi protiv ove zloćudne bolesti, pa su tako, povodom Europskog dana borbe protiv melanoma, organizirani besplatni pregledi za stanovnike hrvatskih otoka, bez uputnice i prethodne najave.

Ususret toplijim danima i ljetu, naš  najveći organ biva izložen sunčevim zrakama koje itekako mogu biti opasne. Povećan je tada i rizik za nastanak melanoma, malignog zloćudnog tumora i  najagresivnijeg podtipa raka kože.

Uzroke za rastuće i alarmantne brojke oboljelih, možemo tražiti u našoj genetici, ali veliki udio i odgovornost za nastanak melanoma imaju i naše životne navike i područje u kojem živimo.

- Važno je naglasiti da je najvažniji vanjski čimbenik UV zračenje. Kako ono Sunčevo zračenje, tako i zračenje iz umjetnih izvora poput solarija. UV zračenje odavno je proglašeno kancerogenim čimbenikom i danas u brojnim zemljama izlaganje UV zračenju u solariju je zabranjeno osobama mlađim od 18. godina, ističe Specijalistica dermatovenerologije, doc.dr.sc. Marija Buljan.

U Hrvatskoj još nije zaživio ovaj zakon, ali Hrvatsko dermatovenerološko društvo radi na toj inicijativi. Kao i na hvalevrijednim akcijama besplatnih preventivnih pregleda građana, od kasnog proljeća do ljeta koje podrazumijevaju pregled bez uputnice i bez čekanja. Zadnjih godina, ove akcije provode  se na hrvatskim otocima.

Pretprošle godine, pregledani su stanovnici otoka Visa, prošle otoka Hvara, a ove godine, upravo je u tijeku nova akcija.

Od četvrtka pa do nedjelje putuju na Lošinj, Cres, Unije i Susak da bi tamo pogledali što više stanovnika koji budu htjeli doći. Biti će 24 hrvatska dermatologa na usluzi.

Dermatolozi su i očekivali šokantne brojke, jer ističu, postoje predrasude kada je riječ o preventivnim pregledima, a kako su to i tumori koji ne bole, otkriju se često u kasnim fazama, i k tome, nisu uvršteni kao jedan od pregleda na sistematskim. Za usporedbu, prošle je godine pregledano oko 2000 Hvarana, a otkriveno je 36 melanoma i više od 200 drugih karcinoma kože.

Dakle, važno je obratiti pozornost na novonastale madeže, ali i na postojeće koji mijenjaju boju, oblik, primjerice madeže koji postaju uzdignuti. Uvijek je važno i ponoviti da je najbolji način prevencije – pametno ponašanje pod jakim temperaturama i sunčevim zrakama – izbjegavati boravke na suncu između 11-16 sati, i naravno, koristiti kreme prikladnih zaštitnih faktora.

Posebno je važno s prevencijom krenuti i od najmlađih – djecu mlađu od jedne godine nije poželjno izlagati suncu, a za one starije, uz kreme zaštitnih faktora, potrebno je koristiti i sunčane naočale i šeširiće i kape.