Trčanje ili nordijsko hodanje – što je korisnije?

Da je naša tjelesna aktivnost važna, ne treba posebno naglašavati. Samo pola sata dnevno bilo kakve tjelovježbe može imati fantastične učinke na vaše zdravlje. Nas je pak zanimalo što je bolje za naše tijelo – nordijsko hodanje ili trčanje, a odgovore je od trenera trčanja Marka Bićanića i trenera nordijskog hodanja Roberta Bobinca saznala naša Vida Peterlik.

Poznata je činjenica da se Hrvati nedovoljno kreću, da Hrvatskom hara epidemija debljine i da je gotovo trećina djece pretila. Poznato je i kako tome stati na kraj, dvije odlične opcije su – trčanje i nordijsko hodanje.

U dvoboju sportova između trčanja i nordijskog hodanja pobjednik ste – vi – što god izabrali jer ove discipline imaju višestruke blagotvorne učinke na zdravlje organizma.

Trčanje je posebno popularno u skupini ljudi koja želi izgubiti na tjelesnoj masi, dok je nordijsko hodanje popularno među osobama starije životne dobi.
Ovi su sportovi zaista dostupni svima, a oprema za bavljenje njima pristupačna je. Za trčanje najvažniji je dobar par trkačkih tenisica, neovisno o proizvođaču – važno je samo da su fleksibilne i prilagođene stopalu. Za nordijsko hodanje potrebna je udobna sportska odjeća i obuća te štapovi.

Za bavljenje bilo kojom vrstom sporta preporučuje se proći neku vrstu škole toga sporta kako se ne bi naučila pogrešna tehnika i kako ne bi došlo do ozljeda. Treneri udruge Aktivan život poručuju da ne odgađate početak treninga za sutra. Izgovora će uvijek biti, ali pozitivne učinke bavljenja sportom ništa ne može zamijeniti.