Šansone i šlageri u nesvakidašnjem 'Baletu o mladosti'

'Balet o mladosti' posljednja je ovogodišnja premijera splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta. Iako najavljivan kao 'Balet o jednoj mladosti', samo dva dana prije premijere promijenjen mu je naziv. Provjerili smo zašto.

Jezikom modernog plesa, u koreografiji direktora Baleta te kuće Igora Kirova otplesano je 20 poznatih šansona i šlagera iz 60-ih godina prošlog stoljeća Arsena, Gabi, Olivera i drugih.

Hitovi iz prošlosti pružaju emotivni okvir koji se plesom obraća najdubljim osjećajima, čežnjama, željama, strahovima i potrebama za ljubavlju. Tako je dramaturg predstave Goran Golovko opisao taj pomalo nesvakidašnji balet.

Koreograf Kirov pak kaže da su za kraj sezone htjeli nešto drukčije: Svaka pjesma ima svoju priču, svaka pjesma je prepričavanje priče, svaki karakter dolazi do izražaja - nekad su malo više grupni, nekad su pojedinačni, nekad u duetima napominje Kirov.

I plesači su, kako sami kažu, uživali u pjesmama nastalima mnogo prije njihova rođenja ili daleko od mjesta rođenja.

- Glazba nam je poznata stoga je bilo mnogo ležernije, znalo se dogoditi da pjevušimo dok možda netko drugi radi. Bila je stvarno opuštajuća atmosfera i ugodan rad, kaže balerina Sanja Bikić.

- Mogu vam reći da je ova predstava bila posebna jer to su hrvatski šlageri i osjetili smo energiju publike tako da nas je baš gurala, a počela je i pjevati i to nas je diglo, ističe baletan Romulus Dimache.

I s 'Baletom o jednoj mladosti' sve bi bilo kako treba biti da dva dana prije premijere Josipa Lisac preko svojih odvjetnika nije zabranila korištenje tog naziva, pa je tako promijenjeno. 

- Vjerujem da ćemo izbjeći sve nepotrebne pravne zavrzlame oko toga, a za sada je najvažnije da je predstava uspjela i mogu reći isto tako da su najskuplje predstave loše predstave, a mi imamo izvrsnu predstavu, komentira dramaturg Goran Golovko.

Ovo je ujedno i posljednja predstava koju  Golovko potpisuje kao intendant kazališta, a publika će je imati priliku gledati, nadaju se svi, iduće sezone.