Krležini 'Adam i Eva' u Dubrovniku

Peta, a ujedno i posljednja ovosezonska premijera, izvedena u petak u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, predstava je 'Adam i Eva' po tekstu Miroslava Krleže u režiji Helene Petković.

Redateljica Petković istaknula je kako joj je stvaranje ove složene predstave bio izazov, pri čemu su autorski tim i glumačka postava pristali na vrlo visoke zahtjeve.

- Prvi dio teži realizmu pomiješanim s ekspresionizmom, jer se detaljno bavimo arhetipskom muško-ženskom situacijom. Nakon smrti protagonista otvara se ludi fantazmagorični svijet bliži ekspresionizmu i simbolizmu, a koji sadrži i elemente kabarea. U trećem dijelu slijedi susret u podzemnom svijetu, čemu smo pristupili eklektički, ustvrdila je Petković.

Glumac Mladen Kovačić istaknuo je da je njegov lik Adama jako tipičan Krležin muškarac: Kao što imamo biblijski motiv Adama i Eve, tako su i njih dvoje Muškarac i Žena. Krleža progovara pesimistično i depresivno o krugu muškarca i žene. Nakon fatalne ljubavi i rasapa dolazi do susreta na drugom svijetu u kojem su oboje sve zaboravili, objasnio je Kovačić.

Glumica Nika Lasić, koja u predstavi glumi Evu, izjavila je kako je riječ o jakoj i mudroj ženi koja voli, a na koncu doživi vlastiti 'salto mortale': Bilo je zahtjevno i fizički zaista naporno, ali je sve bilo lakše uz izvrsnog partnera Mladena Kovačića i redateljicu koja nas je sjajno usmjeravala na našem putu, istaknula je Lasić.

Glumac Frane Perišin rekao je kako u svojim godinama nije očekivao igrati četiri uloge u kojima će još i pjevati i plesati: Redateljica je povjerovala da ja to mogu. Meni je to bio vrlo neobičan posao. Pokazalo se da i starežine mogu još nešto postići na sceni. Uz ove sam se ljude pomladio. Bio je to naporan, ali sladak rad, istaknuo je Perišin.

Glumačku podjelu čine Mladen Kovačić, Nika Lasić, Frane Perišin, Tomislav Krstanović, Marija Šegvić, Anđela Bulum, Boris Matić, Bojan Beribaka, Vlaho Bonačić, Nikša Sentić i Žarko Dragojević.

U autorskom timu predstave su Helena Petković (redateljica), Ana Martina Bakić (scenografkinja), Tea Bašić Erceg (kostimografkinja), Damir Šimunović (skladatelj), Vesna Kolarec (oblikovateljica svjetla), Matea Bilosnić (oblikovateljica scenskog pokreta), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica) i Đurđa Škavić (jezična savjetnica).