Dodijeljene nagrade festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI

Dodjelom nagrada VAFI u nedjelju je u Varaždinu završen jubilarni, 10. VAFI & RAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem su u proteklih tjedan dana u Varaždinu i Rijeci prikazana 162 animirana filma izabrana između 836 pristiglih iz 70 zemalja.

Nagrade VAFI za filmove koje su napravili mladi animatori dodijeljene su u tri kategorije. Najbolji film u kategoriji 'mini', autora mlađih od deset godina, je Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe u produkciji Multiplan Studio of The Grand Novosibirsk Planetarium iz Rusije.

U kategoriji 'midi', autora između 11 i 14 godina, najboljim je proglašen animirani film Zmajevi Marittena studija Hok Key Dragon s Tajvana, dok je nagradu VAFI u kategoriji 'maxi', autora od 15 do 18 godina, dobio Selfie studija ZVVIKS iz Slovenije.

U sve tri kategorije dodijeljene su i po četiri ravnopravne druge nagrade, a jednu od njih u kategoriji 'midi' dobio je varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA za animirani film Košćecovi kukčeki, dok je u istoj kategoriji posebno spomenut Pravi kokot FKVK-a iz Zaprešića.

Kao i svake godine, na festivalu se dodjeljuje i Plavi VAFi za najbolji animirani film koji promiče dječja prava, a koji biraju Ured UNICEF-a Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu, a od ove godine im se priključila Agencija za elektroničke medije s portalom medijskapismenost.hr.

Plavi VAFI dobio je animirani film Plesanje za sebe Ito studija iz Kine. I ovdje je VANIMA dobila jednu od četiri ravnopravne druge nagrade, za film Munje, gromovi i naši strahovi.

Direktor VAFI & RAFI festivala, Hrvoje Selec, na zatvaranju je istaknuo da je hrvatski festival ove godine bio domaćin konferencije Youth cinema networka.

- Bilo je iznimno bitno podijeliti primjere dobre prakse i iskustva s predstavnicima 35 festivala koji se bave filmom za mlade i mladih autora, kazao je Selec te dodao da je uz goste iz više zemalja svijeta specifičnost festivala da je u svih deset godina održavanja u Varaždin dolazila ista skupina animatora iz Hong Konga.

Organizator međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih je varaždinska VANIMA. Ove godine zemlja partner bila je Kanada, a za iduću godinu i 11. VAFI & RAFI festival najavljeno je da će zemlja partner biti Irska.