Nema učenika za poljoprivrednu školu

Iako je s poviješću od 160 godina Srednja gospodarska škola u Križevcima najstarija obrazovna ustanova za poljoprivredna zanimanja u ovom dijelu Europe, ne uspijevaju zaustaviti pad broja učenika. Prije petnaestak godina više od trideset učenika upisivalo bi zanimanje mljekar, a prošle tri nisu upisali niti jednog.

Ivan Bek
iz Velikog Pašijana kraj Garešnice, učenik je trećeg razreda Srednje gospodarske škole u Križevcima. Školuje se za zanimanje tehničar  fitofarmaceut.

- Planiram nastaviti rad na gospodarstvu koji su započeli moj djed, a nastavili moj tata i stric, imam još dva brata, jedan je učenik tu u gospodarstkoj školi, planiramo nastaviti svi zajedno obiteljski - izjavio je Bek.

Upravo je učenika s planovima o povratku na vlastita obiteljska gospodarstva najviše u ovoj školi. Ali, svake je godine sve manje učenika kojima je srednja poljoprivredna izbor za nastavak školovanja.

- Mljekara na žalost zadnje tri godine nismo upisali, nema interesa učenika za upis u mljekarski smjer, a zapravo smo jedina škola u Hrvatskoj koja tu može dati najkvalitetnij obrazovanje jer imamo govedarski i mljekarski praktikum - kaže ravnatelj škole Toni Svoboda.

Dragica Bužić, voditeljica pratične nastave u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci zna i kako ih trbea potaknuti:

- Možda prvo podići tu poljoprivrednu proizvodnju na veći nivo, a ne da se naši učenici srame toga što im roditelji rade, moraju shvatiti da je proizvodnja hrane temelj svakog gospodarstva, i svake zemlje, da bez njih i njihovog znanja i njihove proizvdnje bi svi bili gladni, kaže Bužić.

A čini se kao da tu osnovnu školsku lekciju nisu naučili ili su je zaboravili oni koji odlučuju o domaćoj poljoprivrednoj politici, uvozu voća, povrća i hrane. I to je jedan od razloga zbog kojega Srednja gospodarska škola u Križevcima, škola s najbogatijom tradicijom obrazovanja poljoprivrednih zanimanja, svake godine ima sve manje učenika.