Za svjetski dan bicikla u Zadru novi terminal

Svjetski je dan bicikala! Proglasila ga je lani Generalna skupština Ujednjenih naroda kako bi zbog jednostavnosti i dostupnosti, ali i ekološke prihvatljivosti potaknula uporabu tog prijevoznog sredstva. Prava prigoda da se u Zadru za građane i turiste osigura novi terminal za javne bicikle.

Zadar je bogatiji za šesnaest klasičnih i osam električnih bicikala, dostupnih za iznajmljivanje na šest terminala. Sustav javnih gradskih bicikala rezultat je suradnje Grada Zadra i županijske razvojne agencije. Bit će besplatan za studente i za profesore u narednih pet godina, ostali zainteresirani bicikle će unajmljivati po povoljnoj cijeni.

Zbog nedostatka obilježenih biciklističkih staza, Zadrani u posljednje vrijeme svjedoče čestim incidentima s biciklistima, pa zbunjuje dvostruko mjerilo - ohrabrivanje na vožnju, ali bez osiguravanja uvjeta. Dobra vijest je da se vidi svjetlo na kraju tunela.

- Izrađuje se plan održive urbane mobilnosti, SUMP, unutar koje je do dvadesetipete godine su napravljene lokacije dvjesto kilometara staze koje će se izraditi - kaže Ana Marija Sorić, Odjel za EU fondove Grada Zadra.

Svi koji žele zbog živaca - s obzirom i na kronični nedostatak parkirališnih mjesta u centru, te zdravlja ostaviti auto kod kuće, na biciklima će morati biti pojačano oprezni.