U Dublinu otvoren bezalkoholni pub

U Irskoj, zemlji Guinnessa i viskija, nedavno je otvoren prvi pub u kojem se toče samo bezalkoholna piva i vina.

Pub "Virgin Mary" otvoren je u svibnju u Dublinu i prkosi trendovima u gradu u kojemu je noćni život nezamisliv bez alkohola. Unatoč tomu, pub je bio prepun već nekoliko minuta nakon otvorenja i popularnost mu zasad ne jenjava. Vlasnici smatraju da je to zato jer se Irska mijenja.

- Alkohol je ovdje ukorijenjen u društvu. Međutim, Irci su progresivna nacija, vrlo liberalna nacija i otvoreni su za promjene, kaže suvlasnik Vaughan Yates (51).

- Mislim da je u tijeku, na globalnoj razini, društvena promjena u odnosu prema alkoholu, a mi smo predvodnici toga, dodao je.

Drugi suvlasnik Oisin Davis kaže da je već prije nekog vremena primijetio da je sve više bezalkoholnih pića u ponudi na jelovnicima i shvatio da bi moglo biti interesa i za  bezalkoholni pub.

- U Irskoj je osim toga, kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, sada 'moderno' živjeti zdravo, kažu suvlasnici.

Ponuda pića u Virgin Maryju sastavljena je tako da izgledom podsjećaju na tradicionalna pića kakva se toče u irskim pubovima, kojih je u zemlji 750, ali u ovome je sve s nula posto alkohola.

Prije otvorenja svi u menadžmentu strahovali su hoće li im uspjeti stvoriti najvažniji aspekt svakoga irskog puba - atmosferu.

- Ali prve noći, kad se mjesto napunilo, bilo je odlično, nitko sa strane ne bi rekao da se nije točio alkohol, rekla je voditeljica puba Anna Walsh.

Yates pridodaje da je bilo sumnjičavaca, ali reakcije su u golemoj većini pozitivne. Hoće li 'suhi' pub na duge staze preživjeti kompetitivnu industriju noćnog života u Dublinu ostaje za vidjeti.

Paula Gearty bila je među prvim posjetiteljima nakon otvorenja.

- Zapravo je lijepo imati nešto drugačije, kazala je 49-godišnjakinja nakon što je naručila čašu bezalkoholnog bijelog vina.

- To je novina koja uistinu osvježava, zaključila je.