Nikola Petković dobitnik književne nagrade tportala

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman, vrijedna pedeset tisuća kuna, dodijeljena je u ponedjeljak u Zagrebu Nikoli Petkoviću za 'Put u Gonars', roman objavljen u izdanju Profila koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih.

- Drago mi je da ste prepoznali, ako ne nužno literarnost romana, a naravno ima i toga u njemu, onda onaj moment u knjizi kada se sve vrijednosti relativiziraju i kad se koncentracijski logori prikazuju kao zabavišta. U pisanju ovog romana vodio sam se Waltom Whitmanom koji je rekao da u ratu nema pobjednika jer svi nešto izgube, rekao je Nikola Petković primajući nagradu na jučerašnjoj svečanosti u Muzeju Mimari.

Petkovićev roman čitatelja upućuje u određeni zavičajni prostor i neposrednu prošlost, u vrijeme stradanja, prijepora i nesporazuma, događaja koji su dobili pripovjedača koji im daje novi sadržaj i kontekst, stoji u obrazloženju žirija.

- Razotkrivajući odnose moći jednoga mučnog vremena, jezik romana 'Put u Gonars' ima performativnu moć da konstruira različite identitete nastojeći otkriti i reprezentirati složenu mrežu odnosa, uloga, gubitaka i poraza, zločina i krivnje Ili jednostavno preživljavanja. Romanu bismo kao dodane vrijednosti upisali humor, vještinu kombiniranja različitih jezičnih registara i pripovjednih strategija, pronalaženja načina da se posredno o logoru govori (kao odgovor na ono vječno Adornovo pitanje) kroz šutnju o logoru, atmosferu i događaje na mjestu njezine odsutnosti (Bakar), ističe žiri u obrazloženju.

Osim Petkovićeva 'Puta u Gonars', u užem izboru bili su romani 'Divlje guske' (Hena com) Julijane Adamović, 'Gitara od palisandra' (Disput) Kristine Gavran, 'Ezan' (Fraktura d.o.o.) Ivane Šojat i 'Pacijent iz sobe 19' (Hena com) Zorana Žmirića.

Žirijem je predsjedala književna prevoditeljica Ursula Burger, a u njemu su bili još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan.

Nagrada je ove godine dodijeljena 12. put, a ukupno je bilo prijavljeno 49 naslova. U konkurenciju su mogli ući hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.