Mozart u Bjelovaru

U Bjelovaru je održan Amadeus Fest, festival komorne glazbe na kojem se izvode djela jednog od najvećih skladatelja u povijesti. Okupljanje u čast velikog Mozarta međunarodnog je karaktera, a uz afirmirane domaće glazbenike, predstavili su se i gosti iz Albanije, Australije, Izraela i Srbije.

Zagrebački solisti bili su šlag na torti 'rođendanskog festivala'. Prigodno - ove godine obilježavaju 65. obljetnicu  godina postojanja, a prvi koncert imali su baš u Bjelovaru. Stoga su publiku počastili premijerom: simfonijom Mozartova oca i to uz - alpski rog.

- Kad pogledamo koliko su Zagrebački solisti dali za hrvatsku kulturu, ja sam siguran da je veliko značenje grada Bjelovara posredno na taj način i za cijelu hrvatsku kulturu, istaknuo je član Zagrebačkih solista Krunoslav Marić.

Martina Đurđević, Kristina Anđelka Đopar, Ozren Bilušić - troje Bjelovarčana, vrsnih opernih pjevača uz kolegu Ljubomira Puškarića predstavilo se arijama iz poznatih Mozartovih opera.

- U moje vrijeme, kada sam ja ovdje išao u Glazbenu školu, pjevačkog odjela nije bilo. Ja sam završio klarinet u Bjelovaru, a pjevanje je došlo nešto kasnije, kaže prvak Opere HNK u Zagrebu Ozren Bilušić.

Druga je ovo godina kako se održava festival posvećen velikom skladatelju. Glazbenici iz Hrvatske, Izraela, Australije izvodili su njegove poznate i manje poznate skladbe.

- Među izvođačima ima jako puno rođenih Bjelovarčana koji su ovdje završili školu, nastavili studij negdje drugdje i profesionalno djeluju u Zagrebu, Rijeci i ostalim gradovima. Baš to nam je bila želja - da se skupimo tu i da barem jednom godišnje zajedno nešto odsviramo, napomenuo je organizator Amadeus Festa Hrvoje Pintarić.

Budućnost publike su najmlađi, pa su i 'vrtićarci' sa zanimanjem slušali klasičnu glazbu.