HRT-ov serijal 'Hrvatska zajednica u Čileu'

Televizijski serijal 'Hrvatska zajednica u Čileu', snimljen u produkciji HRT-ova Programa za Hrvate izvan RH, sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda u kojima su dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a. Tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Prva epizoda nosi naslov 'Do kraja svijeta i natrag' i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu.

Druga nosi naziv 'U potrazi za bijelim zlatom' i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni "bijelim zlatom", odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama.

U trećoj epizodi 'Hrvatski grad na kraju svijeta' tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom". Danas žive uglavnom u Punta Arenasu koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Četvrta epizoda 'Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu' obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima.

U petoj epizodi pod naslovom 'Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla' spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskoga podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača.

Serijal su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili Ivo Kujundžić, urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan RH, Marijana Campera, autorica filma, Damjan Mamić, autor filma i Mijo Marić, ravnatelj Matice iseljenika: