Sutra počinje 20. Fiumanka

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godine u godinu okuplja više od 200 jedrilica i gotovo dvije tisuće jedriličara. Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara s motom "Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!". Ovogodišnje 20. izdanje će se održati 6. do 9. lipnja.

U Dobro jutro, Hrvatska o tome tu govorili Davor Derović, predsjednik organizacijskog odbora i idejni začetnik Fiumanke; Ljiljana Ivetac, članica organizacijskog odbora Fiumanke i Željen Klašterka, voditelj posade HRT-a.

Perović je govorio o promjenama koje su se događale tijekom ovih 20 godina Fiumanke.

Ivetac je kazala da su 20. obljetnicu htjeli dostojno obilježiti i na moru i na kopnu - zato je program tijekom 4 dana prilično bogat. Nadaju se dobrom vjetru i dobroj prognozi.

- Fiumanka je praznik jedrenja i dobre zabave, rekla je.

Klašterka je naglasio da je HRT medijski pokrovitelj regate, a u medijskom natjecanju sudjeluje već 13. godinu.

Uz 7. Europsku medijsku regatu i humanitarnu 10. Rotary regatu, na jubilarnoj 20. Fiumanki održat će se brojna događanja na moru i kopnu u suorganizaciji s partnerima, među kojima je i Hrvatska gospodarska komora, poručuju organizatori, ističući kako je novi sadržaj posvećen plavoj ekonomiji i održivom razvoju pod nazivom Adria4Blue, kojem će u prvom izdanju zemlja partner biti Norveška.

Nekoliko dana uoči početka 20. jubilarnog izdanja, Fiumanka je predstavila program i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Svojim jedrima, Fiumanka je i ove godine obuhvatila brojne različite sadržaje koji će u naš grad privući nautičare, gospodarstvenike i medije.

Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke uz nju su od samih početaka. Svi oni istaknuli su značaj Fiumanke koja ni nakon dva desetljeća ne posustaje u nastojanjima da bude što atraktivnija i još snažnije promovira Rijeku i Kvarner kao turističku i sportsku destinaciju, zbog čega joj sve ove godine pružaju punu potporu.

Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već trinaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013., ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.

Na 7. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, Novog lista, Nove TV i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije i Mađarske. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Fiumanki, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju.

Aktivnosti Fiumanke počinju u četvrtak 6. lipnja otvaranjem Regatnog ureda Fiumanke i svečanim otvorenjem nove dvodnevne gospodarske manifestacije AdRia4Blue s ciljem promocije Plavog gospodarstva i održivog razvoja.

Iste večeri u BuRa Designe Storu otvorit će se izložba Tonke Alujević "Od jedra pod kojin san plovila", a na Botelu Marina održat će se humanitarni koncert udruge LP rock. Druženje s Tonkom Alujević u BuRa DesigneStoru nastavlja se i u petak kada je u večernjim satima planirana zanimljiva filmska i književna večer pod nazivom "Pol oriha".

Boonker će i ove godine biti mjesto održavanja LIFE partya, ali i mjesto proslave Fiumankinog rođendana. Na Gatu Karoline Riječke za dobru zabavu u petak, 7. lipnja, pobrinut će se Colonia, a na Terminalu Kantridersi dok će u subotu 8. lipnja čitavim prostorom rive zavladati prava "groznica subotnje večeri" i najveći disco party na otvorenom koji će se protezati od Gata Karoline Riječke gdje će nastupiti Disco Magic Band pa sve do Terminala gdje je nastavak ove zanimljive priče pod nazivom Blame it on the boogi.

Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se na pozornici na Terminalu, a proslavu Fiumankinog  20. rođendana zaključit će veliki vatromet.

U petak popodne zajedrit će novinari, u subotu točno u podne ispred riječkog lukobrana starta 20. Fiumanka, a u nedjelju će zajedriti još jedna jubilarna regata - 10. Rotary Fiumanka. Sve regate mogu se pratiti i s prekrasne riječke pozornice - lukobrana!