Liječenje ovisnosti: izložba '#NEovisne: napisati sebe'

Izložba, koju organizira Udruga za pomoć liječenima od ovisnosti 'Vida', bit će otvorena u Rijeci u sklopu Festivala europske kratke priče u Book caffeu Dnevni boravak danas od 18,00 sati.

Projekt '#NEovisne: napisati sebe' interdisciplinarni je spoj užitka u likovnom izričaju, ispijanja petnaeste kave u danu i otvaranja duše papiru, najavljuju organizatori.

Izložba je nastala nakon otvorenog poziva za sve žene, a posebice one koje su se nosile ili se još uvijek nose s problemom ovisnosti, bilo osobnim ili u obitelji, za dostavu kratkih priča, svjedočanstava i izjava, crtica iz dnevnika, fotografija, poezije i ostalih kreativnih radova koji govore o njihovu problemu i borbi – uspjesima i padovima, gubicima i naučenim lekcijama.

- Zadatak je bio 'napisati sebe', jer upravo je ovisnicama nužan prostor za pričanje vlastitih priča, te mogućnost pomirenja s tijelom kojeg su zapostavile. Dio radova koji će biti izloženi proizlazi iz slike tijela naših korisnica, a nastali su u suradnji s art-terapeutkinjom za metodu fraktalnog crteža Sašom Uljančić, napominju iz udruge 'Vida.

Drugi dio izložbe bit će interaktivan, a omogućit će širem građanstvu da napiše vlastita iskustva ovisničkog ponašanja (hrana, tehnologija, seks…) nadahnuta poznatim književnim klasicima.

- O čemu je ovisila Ana Karenjina i koji lik je ovisan o kolekcionarstvu u Harryju Potteru saznajte u uvodnim tekstovima knjiga čije je korice oslikala Nika Krajnović, volonterka Udruge i mlada umjetnica koja je sudjelovala u izradi prvog queer murala u Rijeci. Pročitajte priče koje su nam žene slale proteklih pola godine te nadopišite svoju, poručuju organizatori.

O toj vrijednoj inicijativi ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s članicama udruge 'Vida' Gretom Grakalić Rački, Karlom Glažar, Sanjom Filipović: