Etnografski muzej: '100 predmeta za 100 godina'

U povodu 100. rođendana zagrebačkog Etnografskog muzeja njegovo skriveno blago ponovno je pred očima javnosti. Sinoć je, naime, otvorena izložba koja na zanimljiv i zabavan način predstavlja predmete iza kojih se skrivaju ljudske priče s globalno važnim porukama.

Etnografski muzej cijelu godinu obilježava svoje prvo stoljeće postojanja. U ono drugo ulazi s bogatim fundusom iz kojeg tek povremeno na svjetlo dana izađe njegovo blago, a riječ je o više od 85 tisuća predmeta iz Hrvatske i svijeta od kojih je za slavljeničku izložbu odabrano simboličnih 100.

Među tim predmetima su etnografske poslastice: sredinom 19. stoljeća božićna je purica odjevena u ovo elegantno odijelce iz Zagreba kao dar otišla u Graz. Vratilo se, dakako, samo odijelo; kutija presvučena svilom s lastavičjim gnijezdom davno je stigla iz Kine kao jedna od najskupljih svjetskih delikatesa...

Iz goleme zbirke nošnji izložena je pregača moravskih Hrvata - jer ovaj muzej jedini čuva originalne nošnje te stare hrvatske dijaspore.

- Vodili smo se prije svega time da zaista predstavimo zbirku i da predmetima, koji imaju zanimljivu priču, kažemo nešto o tradicijskoj ili o suvremenoj kulturi, ističe viša kustosica muzeja Katarina Bušić.

Tu su i predmeti tradicijskoga gospodarstva, obrta, rukotvorine, pokućstvo... One izvan europske tradicijske kulture potkraj 20. stoljeća daruju pomorci i istraživači, a tu su i djela naših velikih slikara. Uz stalni postav građa se predstavlja i na izložbama.

- Našim izložbenim sadržajima mi na neki način gradimo postav istražujući i prezentirajući zanimljive priče koje naš bogati fundus ima. Pokazujemo našu tradiciju i baštinu što danas posjetitelji nemaju baš puno prilike vidjeti, napominje ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan.

Zbirka Etnografskog muzeja i dalje raste, pa je tako odnedavno bogatija za ovu ukrašenu vjenčanu fotografiju s početka prošlog stoljeća. Za Etnografski muzej vrijeme ne staje - u tijeku je njegova dugoočekivana obnova.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture: