Ljepota Kopačkog rita

Na kontinentu se užici traže uz rijeke. U vrijeme visokog vodostaja Dunava, Kopački rit je najljepši. Kraj proljeća idealan je za posjet tom parku prirode, a prizori koji se sada mogu vidjeti  nesvakidašnji su.

Spojili su se nebo i močvara, poput ogledala, poput mora. Livade kojima se donedavno moglo hodati, u potpunosti su prekrivene vodom, a poseban  je doživljaj obilaziti europsku Amazonu bezbrojnim kanalima.

- Sada smo u prilici proći sve neke skrivene kutke jer zapravo toliko vode ima da izgleda sve kao jedno veliko jezero, zapravo Kopački rit je mreža manjih i većih kanala, većih manjih jezera, šuma i trstika, rekao je Damir Vuletić, stručni referent i vodič u Kopačkom ritu.

Uz vodiče u obilazak Kopačkog rita se može i čamcima ili brodom, pa čak i u kanuima. Najljepše je kada se sve smiri i čuju se zvukovi prirode.

Ovako visok vodostaj nije čest, posljednji je put bio viši 2013. godine.

- Sad smo svjedoci dakle toga da možemo ugledati rit pod punim svjetlom i pod jednim fenomenom velikog ogledala, naglašava dr.sc. Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU PP Kopački rit.

I dok se ptice drže plićaka, a divljač se preselila na suho, sada su ribe kraljevi rita. Tu su i kormorani. Sve to privlači mnogobrojne posjetitelje. Zatekli smo i školsku ekskurziju sa sjevera Mađarske. Prevalili su 500-ak kilometara kako bi ga posjetili.

- Čuli smo puno o prekrasnom krajoliku ovog dijela Hrvatske i zato smo ga došli posjetiti, ističe Ilona Szep, nastavnica iz Mađarske.

Ovo je dio godine kada je najpoznatija europska močvara i najposjećenija.

- Zato smo sretni što se ova visoka voda, ova, odnosno temeljni fenomen dešava baš u ovo vrijeme kada ima puno posjetitelja u parku, tako da svi mogu doživjeti ono što se dešava jednom u nekoliko godina, naglašava Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata.

Baranja je sve prepoznatljivija kontinentalna destinacija, pa tako i Kopački rit koji je njezin dio. Idealna je to prilika za aktivni vikend i stapanje s prirodom.