'Pjesma cvrčka' umjesto 'Labuđeg pjeva'

Nesvakidašnji kazališni događaj zbio se u početkom tjedna na otvorenoj pozornici ispred poznate zagrebačke Mamutice. Bila je to nova Eurokazova premijera 'Pjesma cvrčka', nastala prema Krležinoj noveli, a okupila je glumce amatere starije dobi koji su se uz kolege profesionalce mjesecima pripremali.

Predstava, koja je nastala kroz projekt 'Scenska kreativnost u starijoj dobi', na plato ispred najveće zgrade dovela je glumački ansambl u kojem je bilo čak 60 glumaca amatera. Mnogima od njih ovo je bilo prvo glumačko iskustvo.

- Nama je to bio veliki izazov. Mi se inače bavimo pjesmom i plesom, a ovo je bilo nešto sasvim drugačije, pa da vidimo, da se okušamo, koliko smo spretni u tome, možemo li mi to ili ne možemo, rekla je Ljiljana Sigur iz Hrastovice.

- Kad su došli profesionalni glumci, njih petorica, i pokazali nam neke pokrete, onda sam shvatio da je to ipak profesionalizam, da to nije amaterizam. Premda, eto, nisam loš ni ja, ocijenio je Antun Tona Lesar iz Slavonskog Broda.

Predstava je već izvedena u Sisku, Petrinji, Slavonskom Brodu, Gospiću i Pregradi, no uz mnogo manje glumaca.

- Ova završna predstava nam je kruna svega, ali bilo je prekrasno raditi s njima, oni su toliko sposobni i zahvalni. Zapravo, cijela poanta je da je ovo profesionalna predstava gdje profesionalci pomažu glumcima-amaterima, pojasnila je redateljica predstave Iva Srnec.

Dok je iskustvo koje su stekli glumci amateri nedvojbeno nezaboravno, ni profesionalni glumci nisu ostali zakinuti.

- Radim kao dramski pedagog uglavnom s djecom, i ono što je jako lijepo spoznati je da ovi ljudi u dobi 54+ u sebi imaju istu onu potrebu i želju za igrom na sceni kao i djeca, zaključio je glumac Igor Baksa.

A jedinstveno iskustvo doživjeli su i stanovnici Travnog, jer rijetki su sretnici koji kazališnu predstavu mogu gledati - s vlastitog prozora.