Audicija za 'Kumeka': za ulogu Bandića 17840 kuna

Redatelj filmova 'Gazda' i 'Gazda: početak' Dario Juričan najavio je audiciju za novi projekt 'Kumek', 14. i 15 lipnja na zasad tajnoj lokaciji u centru Zagreba, kako bi pronašao glumca za glavnu ulogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojemu nudi 17840 kuna honorara što je iznos gradonačelnikove mjesečne plaće.

Juričan je kazao da se audicija pokazala nužnom nakon što je Bandić u tri navrata odbio intervju, a traži se glavni muški glumac između 40 i 60 godina.

- Pobjednik će dobiti neto honorar u iznosu od 17.840,95 kuna, što je jednako mjesečnom iznosu plaće Milana Bandića prema imovinskoj kartici. Sličnost s Milanom Bandićem nije nužna, glumačko iskustvo nije nužno. Nagrada je sočna, očekujemo veliki odaziv. Nadamo se odazivu i gradskih i državnih službenika, ako netko od njih želi biti Milan Bandić, dajemo mu šansu, rekao je Juričan naglasivši kako se prijave za audiciju mogu podnositi na web stranici o projektu 'Kumek' već od danas.

Juričan je kratko predstavio i rezultate nedavno pokrenute crowdfunding kampanje za film 'Kumek' koji se radi u produkciji HRCIN-a (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija) i sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizalnog centra (HAVC) u iznosu od 400.000 kuna.

- Crowdfunding kampanjom 'Kumek' do 19. lipnja želimo skupiti 250 tiruća kuna za dovršetak filma i njegovo stavljanje u javno dostupnu domenu. Zasad je skupljeno 30 tisuća kuna, kazao je Juričan, dodavši da su zaprimili donacije dvjestotinjak pojedinaca koji su donirali od dva do 500 eura, a među njima zasad još nije i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ponovio je i kako je ekipa filma spremna za 15 milijuna kuna ne objaviti film 'Kumek': Petnaest milijuna kuna je cijena slobode, cijena koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić bude na slobodi. Držimo i da bi svaki medij trebao imati dva cjenika, jedan za objavu, jedan za neobjavu, kazao je Juričan.

Juričan se osvrnuo i na nedavno rješenje zagrebačkog Ureda za opću upravu kojim je poništena njegova promjena imena u Milan Bandić, iako mu je već bila izdana i osobna iskaznica s tim imenom.

- Majstori su u roku od 24 sata donijeli rješenje kojim se poništava prvotno rješenje matičnog ureda. Budući da sam legalist i dalje sam Dario Juričan, a hodam s osobnom iskaznicom koja ne vrijedi, kazao je Juričan najavivši kako će na rješenje zagrebačkog Ureda uložit žalbu Ministarstvu uprave.

U znak kritike na račun HRT-ova načina otkupa neovisne hrvatske dokumentarne produkcije Juričan je objavio da se njegov film 'Gazda: početak' do kraja crowdfunding kampanje za 'Kumeka' može besplatno gledati na Youtubeu.

Premijera dokumentarno-igranog filma ''Kumek'' kojem je izvršni producent Tibor Keser, a novinar istraživač Hrvoje Appelt, najavljena je za veljaču iduće godine.

Milan Bandić snima film o Milanu Bandiću