Otvorena prva izložba Marca Chagalla u Rijeci

Uvertira velikog događaja koji se bliži početkom iduće godine, kada Rijeka i službeno postaje europska prijestolnica kulture, svojevrsna je retrospektiva grafičkog opusa velikog slikarskog majstora Marca Chagalla. Izložba je otvorena sinoć.

Budući da je to prva Chagallova izložba u Rijeci, galerija Kortil u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku mogla bi do 4. rujna biti jedno od najposjećenijih kulturnih mjesta u gradu.

'U životu postoji samo jedna boja, boja ljubavi' - riječi su to Marca Chagalla, a to je i naziv njegove retrospektivne izložbe. Prvi put u Rijeci - ljubavni pogledi i osmijesi na pariškim vedutama, djelima tog romantičnog modernista.

- Radi se o grafičkim radovima od 20-tih godina do smrti, do 1985. Jedan od kurioziteta je i to da je izloženo posljednje grafičko djelo za njegova života, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma Edvin Liverić, koji se izravno sa sinoćnjega otvorenja izložbe uključio u emisiju Kultura s nogu:Riječki postav obuhvaća 93 Chagallova ostvarenja, te nekoliko ciklusa - od Biblije, preko Gogoljevih Mrtvih duša, Odiseje i Pariza do njegove prve žene i najveće ljubavi Belle, koja je lajtmotiv u mnogim djelima.

- Ljubav je ono jedno prvo i zadnje što ga je inspiriralo, ali i njegovo porijeklo i tradicija i grozna ratna zbivanja i zaljubljenost u Bellu, koja ga je pratila za cijelog stvaralačkog vijeka, napomenula je Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva.

Chagallu bi danas bilo 130 godina. U sedamdeset godina rada stvorio je oko 90 tisuća djela. Odselio je iz Bjelorusije u Pariz, družio se i s Picassom te razvio osebujan umjetnički izraz, voljeli su ga mnogi.

Osim izložbe, tu su i popratni događaji tijekom cijeloga ljeta pa je Chagallov debi u Rijeci ujedno glavna kulturna atrakcija grada.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture: