Susreti na Zagreb Book festivalu

Na Zagreb Book festivalu družili smo se s vrlo uspješnim švedskim autorom knjiga za djecu Carl-Johanom Forssen Ehrlinom, Anita Peti-Stantić objasnila nam je razliku između dubinskog i površnog čitanja, a Martina Vidaić otkrila kako je pisala roman 'Anatomija štakora.

Iz festivalskog kataloga:

Carl-Johan Forssén Ehrlin studirao je psihologiju na švedskim sveučilištima i ima NLP certifikat Master Practitionera. Spisatelj je, učitelj, javni govornik i edukator osobnog razvoja, mentalnog treninga i rukovođenja. Napisao je dječju knjigu Zeko koji želi zaspati koja je  postala hit diljem svijeta jer pomaže djeci da se opuste i zaspu. Ehrlin je 2016. napisao nastavak Slonica koja želi zaspati koja je oduševila brojne roditelje. Zadnja njegova slikovnica objavljena u Hrvatskoj je Hrabri Moris - Tjedan naglavačke.

Anita Peti-Stantić je profesorica poredbene slavenske lingvistike i slovenskoga na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2006. je vodila znanstveni projekt pod naslovom Hrvatska i bliskosrodne kulturnojezične zajednice. Osim znanstvenih monografija, autorica je Velikog slovensko-hrvatskog i hrvatsko-slovenskog rječnika  i prevoditeljica sa slovenskog i engleskog jezika. U posljednjih je desetak godina zaokupljena istraživanjem hijerarhije gramatičkih struktura s različitih teorijskih lingvističkih i psiholingvističkih, eksperimentalnih stajališta. Voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost Modeliranje mentalne gramatike: ograničenja informacijske strukture te voditeljica radne skupine za razvojne segmente čitanja u okviru COST akcije Europska mreža pismenosti.

Martina Vidaić je profesorica hrvatskog jezika i književnosti i do sada je objavila tri zbirke pjesama: Era gmazova (SKUD IGK, Zagreb, 2011.; nagrada Goran za mlade pjesnike), Tamni čovjek Birger (V.B.Z., Zagreb, 2016.; finale nagrade Janko Polić Kamov) i Mehanika peluda (HDP, Zagreb, 2018.; Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu). Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014. (HDP, 2014.), u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit – 18 poeti croati tineri (Tracus Arte, 2017.), kao e-knjiga L’insopportabile delicatezza della polvere (Kipple officina libraria, 2019.) te u relevantnim književnim časopisima (Quorum, Relations, Sarajevske sveske, Zadarska smotra, Poezija). Od 2015. godine sudjeluje u međunarodnom projektu Versopolis koji okuplja pjesničke festivale u cilju promocije perspektivnih europskih pjesnika putem prijevoda i gostovanja.

Pogledajte reportažu sa Zagreb Book festivala prikazanu u emisiji Knjiga ili život: