Sredozemna medvjedica na pulskoj plaži

U povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša na pulskoj plaži Valkane postavljena je skulptura sredozemne medvjedice, najugroženijeg morskog sisavca. Dijelom je izrađena od otpada prikupljenog u Puli i Zagrebu.

Metar visoka skulptura sredozemne medvjedice izrađena je od gipsa, a na nju je nalijepljeno reciklirano staklo. Medvjedica se izdiže na postolju od odbačenog papira, plastike, stakla što simbolizira more.

- To je poruka da medvjedica je ugrožena vrsta  sisavaca koja je u velikoj opasnosti od izumiranja zbog mikroplastike koja je u moru, govori Lila Herceg, umjetnica.

Otpad ne mora nužno završiti u prirodi. Može se upotrijebiti u nove, drugačije svrhe. Poruka je jasna;

- Transformiraj se - transformiraj sve. Znači, prvo moramo napraviti određenu promjenu na nama da bi mogli pozitivno djelovati na okoliš, naglašava Maja Višnjić, predstavnica organizatora akcije.

Na pulskim se plažama često odmarala sredozemna medvjedica koja je, nažalost, prije nekoliko godina uginula. Nasreću, medvjedica ima još u Jadranu. Članovi udruge za njezinu zaštitu tvrde da su jedinke viđene uz našu obalu.

Mi ne znamo da li su to ženke, mužjaci, dali su to starije ženke jer bez njih nema ni rođenja. Uglavnom medvjedice su tu i ja vjerujem da nas nikad neće napustiti, rekla je Jasna Antolović, grupa Sredozemna medvjedica.

Tomu u prilog, kažu, ide činjenica da je priroda sve očuvanija. No, pred nama je velik zadatak; očuvati more od mikroplastike koja sve češće ugrožava morske organizme.