Život na otoku

Život na udaljenom otoku mnogima zvuči idilično. No, oni koji ondje doista žive - suočavaju se s brojnim problemima: od prometne izolacije do nedostatka osnovnih uvjeta za život poput pitke vode. Pomoć stiže iz europskih fondova.

Na kvarnerskom otoku Unije - postavili su desalinizatore i učinili prvi korak prema samoodrživosti. 

Posljednjih nekoliko mjeseci stanovnici Unija i njihovi gosti kavu mogu popiti pripremljenu s vlastitom vodom i to zahvaljujući sustavu desalinizacije. 

- Ovo je prva faza uz europska sredstva izgradili smo desalinizator bočate vode iz polja koji će ubuduće snabdijevati cijelo selo sa pitkom vodom, puniti vodospremu i snabdijevati mještane i kuće s pitkom vodom, rekao je Robert Nikolić, predsjednik MO Unije.

Na Unijama se u ovoj fazi neće obavljati priključenje zbog neizgrađene komunalne infrastrukture te će se opskrba realizirati punjenjem pojedinačnih cisterni stanovnika. Uređaj tijekom sata pročisti pet, a tijekom dana stotinjak kubika vode.

- Ovaj projekt desalinizacije, ali i izgradnje cijelog sustava za opskrbu koji je u projektiranju, prva je faza, obzirom da je ovo desalinizator bočate vode, ali slijedi i izgradnja kanalizacije. Prva je faza vrijedna 30 milijuna kuna, naglašava Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Naime, lokalna samouprava prije nekoliko je godina s partnerima pokrenula projekt prvog samoodrživog otoka na Mediteranu, a Unije su jedan od tri mediteranska otoka koji su prošli na natječaju u sklopu projekta INSULE. Stanovnici vole svoj otok, no ne bježe od stvarnosti.

- Lijepo je, ali i teško, ne možemo dobit plin, plin ne može na svaki brod, voze nam pa je dodatno skuplje, teško je , teško, ističe Kristina Boška, stanovnica Unija.

Barem je zasad s vodom lakše. A život će im dodatno olakšati i najavljeni projekti.

- Pripremajući projektnu dokumentaciju za različite projekte od javne rasvjete, vodoopskrbne mreže, sustava kanalizacije, desila se prilika za realizaciju projekta male fotonaponske elektrane, govori Kučić.

Uz elektrane jačine 1 megavat za proizvodnju i akumulaciju  električne energije, desalinizator, vodoopskrbnu mrežu, javnu rasvjetu  te letjelište za koje se trenutačno rješavaju imovinsko-pravno odnosi - Unije bi mogle postati poželjna destinacija za život u koju će se napokon vratiti mlade obitelji.