Što donosi 66. Pulski filmski festival

Još nas samo malo više od mjesec dana dijeli od početka našeg najstarijeg filmskog festivala - Pula film festivala. Upravo je objavljen međunarodni program festivala, a detalje nam je otkrio umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković.

Kako i dolikuje velikim festivalima, vijesti o nominiranim filmovima i programu objavljuju se postupno pa smo tako prije jedan mjesec doznali koji će se hrvatski filmovi natjecati za Zlatnu arenu, a jučer smo se upoznali i s međunarodnim programom u kojem će biti prikazano pet igranih i pet dokumentarnih filmova.

Prije mjesec dana objavljen je nacionalni program, uz 'Generala' Antuna Vrdoljaka još su samo dvije premijere. Nije, naime, tajna da su redatelji svoje filmove počeli čuvati za veće i prestižnije svjetske festivale.

Prašina se digla i u vezi s ponovnim imenovanjem Zlatka Vidačkovića: Hrvatsko društvo filmskih redatelja protivilo se i reklo da će povući svog kandidata iz festivalskog vijeća te da u Puli neće dodijeliti nagradu 'Fabijan Šovagović', no to ipak neće biti tako.
PFF: Vidačković poziva filmaše na dijalog
Čini se da međunarodni program pokušava vratiti stari sjaj Pula film festivala, no nadamo se da je i nacionalni program bolji od prošlogodišnjeg, koji je struka ocijenila poprilično mlakim.

- Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svjetskim umjetnicima, a bit će prikazano pet igranih i pet dokumentarnih, rekao je Vidačković.

Igrani filmovi 'Bijela vrana' redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, 'Tolkien' Domea Karukovskog o mladim danima pisca 'Hobbita' i 'Gospodara prstenova' te autobiografski film 'Bol i slava' kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara bit će prikazani u sklopu PoPularnog programa u Areni, dok će se u Kinu Valli u programu Europolis moći pogledati 'Djelo bez autora' oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umjetnika Gerharda Richtera i 'Sve je istina' Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.

U program dokumentaraca spadaju filmovi o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu, 'Veliki Buster' slavnog Petera Bogdanovicha, 'John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku' Jean-Christophea Klotza, 'Stvarajući Montgomeryja Clifta' redateljskog dvojca Anderson-Demmon, 'Dobre djevojke ne ostaju na doručku' o životu legendarnog Roberta Mitchuma u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, a najzabavnije priče iz glumačkih karijera četiri britanske kazališne i filmske dive posjetitelji će upoznati u filmu 'Čaj s damama' redatelja Rogera Michella.

Publika će u Areni u sklopu PoPularnog programa moći pogledati film 'Vjerni muškarac' redatelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim 'Sanjarima') s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp te ljubavnu dramu s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom 'Posljedice'.

Pogledajte gostovanje umjetničkog ravnatelja PFF-a Zlatka Vidačkovića u Vijestima iz kulture: