Svijet jazza Matije Dedića

Pijanist, skladatelj i aranžer Matija Dedić svakako je jedan od naših najplodnijih i najpopularnijih jazz-glazbenika.

Rođen u glazbeničkoj obitelji, Matija je od ranih nogu upijao sve vrste glazbe, a kad je pri odabiru fakulteta trebalo donijeti odluku kojoj se vrsti glazbe posvetiti profesionalno - odlučio se za jazz.

Vrlo je brzo doživio veliki uspjeh s Boilers kvartetom, kvartetom Tamare Obrovac (s kojom i danas svira), kao uostalom i svim daljnjim suradnjama s najvažnijim hrvatskim jazzistima. Matija je mnogo surađivao i s glazbenicima drugih žanrova, kao što su bili ne samo Arsen i Gabi nego i Gibboni, Oliver Dragojević, Zoran Predin, Massimo, Lidija Bajuk, Lea Dekleva, Kristijan Beluhan ili Merima Ključo, no on se uvijek i stalno vraća jazzu.

I dalje vrlo rado surađuje s raznim glazbenicima, od projekta do projekta, koji gotovo u pravilu završavaju kao sjajni albumi. Posljednjom takvom suradnjom okrunio je i dvadeset i pet godina svog umjetničkog rada, novim albumom "Influences" i koncertom u zagrebačkom Studentskom centru, kad mu je na bubnjevima bio Manu Katche, a na basu Brazilac Romulo Duarte.

Crpi li on inspiraciju iz svih tih suradnji? Nesumnjivo. No, na kraju je to uvijek njegova glazba, zanimljiva i drukčija, ali uvijek prepoznatljiva.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet jazza posvećene Matiji Dediću, koju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi: