U Križevcima "Veliko Spravišće"

U Križevcima je sinoć počelo "Veliko Spravišće" - turistička manifestacija koju u tri dana posjeti više od deset tisuća gostiju. Ulice se pretvaraju u sajam na otvorenom, a središnji križevački trg kulisa je za brojne nastupe.

Spustili se kalnički šljivari na ulice višestoljetnog kraljevskog grada. Ima se što vidjeti. Sajam na otvorenom nudi ono najbolje domaće.

- Ovdje ima i nakita i motiva koji su uramljeni i raznih predmeta uporabne vrijednosti koji su ukrašeni čipkom i to su sve naše ideje i naši radovi, rekla je Emina Baričević, čipkarica.

U tri dana Spravišće posjeti više od deset tisuća gostiju. Dolaze sa svih strana. Uživaju u bogatoj gastro ponudi.

- Vraćamo se natrag u priču pomirbe, svađe i sve legende o križevačkim purgerima i kalničkim šljivarima. Nova redateljica, neki novi glumci, nešto drugačije ove godine, osvježeno veselo i nadam se lijepo za sve gledatelje i posjetitelje G Križevaca, govori Olinka Gjigaš, direktorica TZ-a grada Križevaca.

Scenski prikaz "Pomirbe" kalničkih šljivara i križevačkih purgera sinoć je uprizoren 52. put.

Za vrijeme Spravišća u višestoljetnom kraljevskom gradu u srcu Prigorja ključevi grada u rukama su varoškoga suca.

- Imam tešku i odgovornu dužnost da pazim na grad da se sve u gradu događa po križevačkim štatutima , a ne po nekim drugim regulama. A to znači, da svaki pajdaš kad sretne drugoga treba ga ponuditi s gemištecom, trebaju se lepo spominjati i ne daj Bože da se neko posvadi, naglašava Ivan Palijan, varoški sudac.

Danas i sutra u Križevcima ima mjesta samo za pjesmu i zabavu.