Rex - brod koji Atlantik preplovio za rekordna 4,5 dana

Sa svojih 270 metara bio je najluksuzniji brod svog vremena. Sjećate se da je Titanic potonuo u pokušaju osvajanja Plave vrpce? Rex je vrpcu osvojio 1933. kada je Atlantik preplovio za rekordna 4 dana i 13 sati.

Kada bi vas netko pitao, koja je poveznica između Pule i Rexa, vrlo malo ljudi znalo bi odgovor. Brod Maistro jedan je od 24 Rexovih čamaca za spašavanje. Ovaj koji je vezan u pulskoj lučici Bunarina posljednji je koji je još uvijek u aktivnoj uporabi.

Zahvaljujući njegovom vlasniku. Albino Padjen zvan Mača. 84 su mu godine. Ribar, boem, najveći navijač NK Istre, bivši uljanikovac i pravi Puležan.

- Kad se spomene ime Albino, onda ti je asocijacija more, brodovi, ribe i na kraju, ali za njega na prvom mjestu, bi bila Istra, rekla je Dragica Brajković, prijateljica.

- On je velika legenda Pule, veliki ljubitelj nogometa i naše Istre, istaknula je Marija Markelić, prijateljica.

Zadovoljan je bio Mača. Njegova Istra izborila je ostanak u prvoj HNL.

Albino Padjen je rekao kako je brod uzeo 1972.godine u Uljaniku, zato što je bio u lošem stanju i rashodovan.

- E dragi moj, da ti vidiš što je to bilo, ovo je bio brod za bacit. Znaš kad je sv. Nikola, kad je ona fešta da se zapali brod? E, takav je bio ovaj. Morao sam na njemu popraviti sve kompletno. Sve sam napravio sam, osim elektronike, govori Albino.

Brod danas koristi za izlete i za ribolov, a vozio je Mača ovim brodom i starlete s Pula Film Festivala.
- Pitale su me možemo li jedan dan napraviti đir s barkom i ja sam ih sa zadovoljstvom poveo, sjeća se Mača.

Mača zavrijeđuje dokumentarac, a ne tek prilog. Mogao bi on pričati o prijateljstvu s Oliverom Dragojevićem, o lovu na rakovice sa svojim ocem, o gradnji brodova, o Bunarini, o nekoj staroj Puli, na svom tipičnom puležanskom dijalektu. Ipak, nismo mogli izbjeći temu Uljanika.

Mača govori kako je dobio ovaj nadimak zato što je u Uljaniku radio u konstrukciji kao samostalni konstruktor i jednom je napravio flaku na nacrtu, a fleka se zove mača i tako mu je ostao nadimak Mača.

Čudno je kako se život čini lagan na palubi ovog broda. Iako je Rex stradao u bombardiranju 1944. godine, njegov Maistro još uvijek plovi. Ovdje u Puli, na Bunarini. Plovi i živi sa svojim kapetanom.