Veleposlanik Nizozemske: Zagreb je grad po mjeri čovjeka

Nizozemska je dio Kraljevine Nizozemske i slovi kao najliberalnija država na svijetu. Ondje živi više od 17 milijuna stanovnika, koji imaju najviše standarde zajamčenih ljudskih prava i sloboda. Većina Nizozemaca vjerski je neopredijeljena. Njih 78 posto podržava monarhiju.

Zemlja je to poznatih slikara, tulipana, vjetrenjača, sira. 87 posto stanovništva govori engleski, ima više bicikala nego ljudi. Najveći je europski izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Petina njezine površine nalazi se ispod razine mora, na polderima, isušenom morskom i jezerskom dnu. Glavni je grad Amsterdam, koji se zbog brojnih kanala i otočića naziva "Venecijom sjeverne Europe".

Sjedište parlamenta, vlade i monarha nalazi se u Haagu, gdje su i visoke institucije UN-a. Iz te zemlje, koju posjećuje sve više turista, dolazi veleposlanik Hendrik Jan Voskamp.

Područje kojim se najviše bavio europske su integracije pa, s obzirom na to da će Hrvatska iduće godine predsjedati Vijećem EU-a, svoje znanje i iskustvo želi i ovdje podijeliti.

Veleposlanik je živio u mnogim zemljama i svake se prisjeća zahvaljujući svojem hobiju. Veseli se što će upoznati Hrvatsku tijekom sljedeće tri godine, koliko će provesti ovdje. Iako su zemlje po mnogočemu različite, vidi i određene sličnosti.

Slobodno vrijeme, kojeg nema mnogo, voli iskoristiti za čitanje. Najviše ga zanimaju povijesne knjige, političke znanosti i međunarodni odnosi. Trgovinske odnose dviju zemalja smatra dobrima, no mogli bi biti i bolji. Nizozemska ipak više izvozi u Hrvatsku.

Veleposlanik Voskamp veliki je ljubitelj putovanja i to je jedan od razloga zašto se bavi ovim poslom. Zagreb smatra gradom po mjeri čovjeka, gdje svatko poznaje svakoga. Vjeruje da će i on tijekom mandata uspjeti upoznati sve krajeve naše zemlje, koju Nizozemci iznimno vole.