Zašto je Viški arhipelag proglašen Geoparkom

Na komišku plažu Kamenice je prije više od 800 godina iskrcao se Papa Aleksandar III u potrazi za vodom. Otok je već tada imao jedini izvore vode na Jadranu. Ova povijesna činjenica samo je jedan od razloga zašto je Viški arhipelag proglašen Geoparkom , a sve to nedavno su prepoznali iz UNESCa koji su ih uvrstilu u svoju svjetsku mrežu..

Viški arhipelag jedini je geopark na Jadranu. Njegova posebnost od nedavno je i svjetski priznata.

- Viški arhipelag je područje geološki najatraktivniej na Jadranu  to je područje sa pet spomenika kulture, sa najstarijm stijenama na Jadranu, a uz to spada i povijest i kultura, kazao je Jakša Božanić, izvršni direktor Udruge Geopark Viški arhipelag.

Iznimnost gdje god pogled seže. Područje arhipelaga sastoji se od otoka Visa i njemu pripadajućih okolnih otočića - Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže. I ove stijene svoju povijest nose.

- Na nastarije stijene na Jadranu stare preko 2 milijuna godina koje u sebi imaju i zlata koje eto nema vrijensti, dodaje Božanić.

Izazov opstanka na dobrom je putu. Ako već danas dotaknte otok okrenite se, osvrnite se, otplovite gdje god hoćete geopark je sve oko vas.