Večer velikog koreografa Preljocaja u HNK-u Zagreb

Jedan od najvećih suvremenih koreografa, Francuz albanskih korijena Anglelin Preljocaj, bio je protagonist večeri svojih koreografija priređene u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Od devedesetih godina do danas već je triput ovdje gostovao, ali dosad sa svojom trupom. Sada je Preljocaj prvi put stigao bez svoje trupe, a projekt je počeo s upoznavanjem kvaliteta zagrebačkog Baleta.

- Plesači su iznimno zanimljivi kao osobnosti i tehnički vrlo virtuozni, što su dva preduvjeta za uspješan projekt, napomenuo je Preljocaj.

Karakteristične osobine pojedinaca navele su ga na odabir svojih dviju hit-koreografija iz 1990-ih, 'Navještenje' i 'La stravaganza'. Tako je stvoren diptih čija je zajednička nit barokna Vivaldijeva glazba utopljena u kontrast radikalne nove elektronike.

- Nema špica, u 'Navještenju' su dvije cure bose i to je također prvi puta da plešemo tako bosi, rekla je baletna prvakinja Iva Vitić Gameiro.

Dok prva koreografija za dvije plesačice predstavlja susret Anđela i Marije, druga je apstraktna interpretacija otkrića Novog svijeta.

- Na prvi pogled djeluje jednostavno, ali kad počnete raditi, srce vam krene snažno kucati i dobro se izmorite jer je zapravo vrlo teško, komentirao je baletni prvak Guilherme Gameiro Alves.

Preljocaj je u svijetu poznat kao umjetnik koji suvremenošću osnažuje i vitalizira klasični balet, a sada njegova krv teče i zagrebačkim baletnim ansamblom.