Javno bičevanje u Varaždinu

U Varaždinu su održani 18. Dani performansa. Mali intimni festival koji u početku nije nailazio na razumijevanje sredine, do danas se pretvorio u nezaobilazan događaj na kulturnoj karti Varaždina i Hrvatske.

Rečenice koje svakoga dana u hrvatskom javnom prostoru izgovaraju političari, svećenici, javne osobe autorica Nika Rukavina, koja se izložila javnom bičevanju, pronašla je na internetu.

- Jako je važno da se o tome priča jer jedino tako postajemo svjesni svih tih situacija. To su verbalna zlostavljanja. Možemo na neki način reagirati na njih pa pokušati to zaustaviti. Riječi bole isto koliko i udarci, objašnjava performerica Nika Rukavina.

Inače kiparica, Rukavina je pronašla u performansu mogućnost za kanaliziranje nepravde, stavljajući se u ulogu subjekta, one koja trpi.

Posebno je snažan četverodimenzionalni medij u je rad ostvaren: Tu je umjetnik ogoljen - on stvara u tom trenutku svoju poruku koja je najvažnija u umjetnosti, napominje multimedijski umjetnik Darwin Butković.

U salonu palače Sermage bila je postavljena je izložba jednog od pionira konceputalne umjetnosti Brace Dimitrijevića pod nazivom 'Od kamena do videa', a izbornik Branko Francescchi ovogodišnji je program objedinio pod nazivnikom - umijeće.

- Njima je svima zajedničko da u svakom svojem projektu naglašavaju vjeru i umješnost, kako zapravo umjetnost kroz tematiku koja nas sve muči, ne samo umjetnike, na jedan umješan način prezentirati i doprijeti do ušiju publike, ističe ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek.

Tijekom vikenda se tako na scenografiji varaždinske gradske jezgre mogao doživjeti još niz performerskih umješnosti u razbuđivanju publike uljuljkane svakodnevicom.