Damir Sokić u 'Skladištu moderne'

'Skladište moderne' naziv je nove izložbe umjetnika Damira Sokića u Francuskom paviljonu  Studentskog Centra u Zagrebu.

Svestrani umjetnik, koji se u dugoj i bogatoj karijeri na brojnim izložbama predstavljao slikama, skulpturama i instalacijama, ovaj je put izložio  desetak drvenih skulptura.

Radovi su nastali kada je slučajno našao svoje skice koje je još prije tridesetak godina nacrtao u New Yorku, gdje je tada živio. Otkriće ga je inspiriralo za seriju ručno izrađenih i obojenih skulptura, geometrijskih oblika. Radio ih je godinu dana, uz kontemplaciju i s mnogo osjećaja.

- Moji počeci bili su okrenuti prema moderni. Svijet je otišao k vragu u tih trideset godina pa sam mislio da je potrebno iskopati iz sebe, iz svog skladišta u glavi onu modernističku ideju koju sam nosio u sebi, kada je ona bila stvarno utopija, kada smo mislili da ćemo napraviti bolji svijet. U međuvremenu su nas porazili sa svih strana i možda je potrebno da ponovno tu ideju glasno izgovaramo, rekao je Sokić komentirajući naziv projekta 'Skladište moderne".

Svoju poetiku, kaže struka, Sokić gradi na dvije važne komponente. Jedna je geometrijski pristup, a druga - takozvana siromašna umjetnost, "arte povera".

- Skladište u Damirovom slučaju ne smije se poistovjetiti s ropotarnicom. To je aktivno skladište, vrelo ideja iz doba kad su ideje bile svježe, kad se nisu plašile utopijskih momenata, kad su ideje željele mijenjati svijet na bolje, napominje povjesničar umjetnosti Vanja Babić.

A bilo je to ujedno vrijeme, nastavlja Babić, kada su estetika i etika bile jedno te isto - Damir Sokić beskompromisni je sljedbenik takvih promišljanja.

Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja.