20 godina Zbora 'Ivan Filipović'

Jedan od najuspješnijih a capella ansambala u Hrvatskoj, Komorni zbor 'Ivan Filipović' svečanim koncertom obilježio 20 godina rada. Sinoć su u Zagrebu održali posljednji koncert sezone i proslavili lijepu obljetnicu.

U dva desetljeća, koliko djeluju na zborskoj sceni, proputovali su cijeli svijet, nastupali na brojnim pozornicama i bili nagrađivani iskrenim pljeskom.

Izvrsnost i savršenstvo cilj je u amaterskom pjevanju Komornog zbora 'Ivan Filipović', koji nesumnjivo već godinama i doseže. Koncert u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti počeo je s Felixom Mendelssohnom - njegovom Ave Marijom, bez koje je nezamisliva svjetska zborska baština, i njegovim mladenačkim djelom Te deum.

- Imamo priliku prvi put izvesti Te deum za soliste i mislim da je to jedna vrsta rariteta i premijernog izvođenja ovog djela općenito u Hrvatskoj, istaknuo je dirigent Goran Jerković.

Zbor, koji nastupa s velikim oratorijskim djelima, izvodi zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe, pa je tako njegov osnivač, umjetnički ravnatelj i dirigent, za ovu prigodu uvrstio i dva suvremena autora.

- Ono što ovaj ansambl posebno i sa zadovoljstvom izvodi djela su američkog skladatelja Eric Whitacre koji je u svijetu itekako popularan i poznat, rekao je Jerković.

U zboru je uvijek do trideset članova, pjevača i pjevačica različitih zanimanja, zaljubljenika u glazbu: Za ovaj zbor vežu me zaista jako, jako lijepe uspomene, ne samo pjevačke, nego stvaram tu i prijateljstva. Bili smo na lijepim turnejama, bilo je tu prekrasnih trenutaka koje nam je glazba podarila, napomenula je sopranistica Margareta Golenić.

Kvaliteta Zbora 'Ivan Filipović' prepoznata je i izvan Hrvatske: brojne su njegove uspješne turneje po cijelom svijetu, a posebno pamte nastup u New Yorku na 70. obljetnici osnivanja Ujedinjenih naroda.