Nagrada 'Fabijan Šovagović' ipak se neće se dodijeliti u Puli

U dogovoru s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) donijelo je odluku da se Nagrada 'Fabijan Šovagović' ove godine ne dodijeli na Pulskom filmskom festivalu kao svih dosadašnjih godina, objavio je Upravni odbor DHFR-a.

Umjesto u Puli, nagrada će biti dodijeljena na Filmskom festivalu u Vukovaru,a ovogodišnja dobitnica Nagrade 'Fabijan Šovagović' je hrvatska filmska i kazališna glumica Inge Appelt.

- DHFR već dugo upozorava na nezadovoljavajući odnos Pulskog filmskog festivala prema hrvatskim filmskim autorima, stvaraocima i profesionalcima. Umjesto da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto razmjene i razgovora o problemima, planovima i razvoju hrvatske kinematografije te njezine stručne valorizacije u europskom i svjetskom kontekstu, Pulski filmski festival je, unatoč izdašnom budžetu, slabo organizirana priredba čije vodstvo ne razumije svoju ulogu u životu hrvatskoga filma, stoji u priopćenju Upravnog odbora DHFR-a.

Zbog navedenoga je DHFR odlučilo ove godine ne prisustvovati na Pulskom filmskom festivalu. Osim odluke da se Nagrada 'Fabijan Šovagović' ne dodijeli na Filmskom festivalu u Puli, Upravni odbor DHFR odlučio je ne sudjelovati ni u radu Festivalskoga vijeća.

- Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog Filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti ova nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji, objavili su iz DHFR-a.

Tom prigodom prikazat će se kratki kolaž film s insertima iz  filmova u kojima je Inge Appelt ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, najavlili su iz DHFR-a.
Što donosi 66. Pulski filmski festival