Zagreb kroz objektiv Stanka Abadžića

Ljubiteljima zanimljivih umjetničkih fotografija ponuđena je nova monografija Stanka Abadžića. Ovaj naš i u svijetu priznati fotograf, nakon nekoliko knjiga posvećenih svjetskim gradovima, objavio je novu, posvećenu Zagrebu.

Čarobnjak crno-bijele fotografije priča priču o gradu kakvog rijetko viđamo: dok muškarci na buvljaku prodaju časopise s golim ljepoticama, jedna ih takva gleda s plakata i nadzire; opatice prolaze pokraj golemih plastičnih usana koje ih ljube.

Abadžić motivima pristupa na više načina: S jedne strane, život nam režira scenu, i reagirate u odlučujućem trenutku, a s druge strane, vidite nekakav zanimljiv ambijent i onda strpljivo čekate da vidite što će se dogoditi. Ima i mogućnosti da pretpostavite neke fotografije – imate kadar s pozadinom, koja je 50 posto fotografije, i onda naprosto pratite kretanje ljudi i čekate nekoga zanimljivog tko će vam ući u kadar, objašnjava Stanko Abadžić.

Kao i mnoge metropole, i Zagreb je zahvatila megalomanija oglašivača, koja se pretežno svodi na golema povećanja lica i tijela koja svojom veličinom nadvisuju stvarne ljude. Tu postmodernu igru miješanja fotografirane stvarnosti s fizičkom stvarnošću prihvatio je Stanko Abadžić kroz humor, ironiju ili šalu. Kako kaže, važno je stalno biti u pogonu.

Unatoč svom geslu 'Nemam poruku, ne propitujem ništa, samo fotografiram', Stanko Abadžić ipak svojim fotografijama uspijeva dočarati posebne i prepoznatljive priče.