U Čakovcu završen 10. FAČUK

U Čakovcu je završen trodnevni FAČUK - festival kazališne kreativnosti djece i mladih. Deseto izdanje obnovljene manifestacije nastalo je u produkciji svih skupina Dramskog studija DADA, koje već desetljeće i pol osnovnoškolce te srednjoškolce upoznaje s tajnama scenske umjetnosti.

Jednu od najkrvavijih Shakespeareovih drama – 'Kralja Leara' - njemački je glumac i dramatičar Urlich Hub u svojem komadu preradio približivši je djeci i mladima do srednje škole, a premijerno izveo studio DADA.

- Prije sam pohađala radionice, a sada sam u DADA-i već dvije godine. U ovoj predstavi glumim Goneril, ona je zla sestra koja glumi da voli svojeg oca, ali zapravo ga ne voli nego želi polja, šumice i općenito-novac, kaže 10-godišnja Vita Mikulić.

Ne tako mračno scensko uprizorenje, već groteskno i smiješno sa začudnim krajem, redatelj Davor Dokleja smatra idealnim za obilježavanje 15. rođendana dramskog studija DADA.

- Dramskom studiju zapravo nije cilj da se pripremaju glumci da budu glumci u životu, nego nam je zapravo jako bitno odgojiti kazališnu publiku, odgojiti mlade ljude koji znaju što je dobra kazališna predstava, koji znaju kako se predstava radi, napominje redatelj i voditelj DS-a DADA Davor Dokleja.

Pred najstarijom skupinom DS-a DADA redovito su zahtjevniji zadaci: Zahtjevni su, ali jako zabavni. Zapravo, to ludilo je savršen način za oslobađanje svih osjećaja koji se nakupe tokom školske godine, dojam je 15-godišnjega Jakova Fehera.

Dramski studio DADA propitkuje, istražuje aktualno ili pak tradicionalno na svevremenski način, nastavljajući tako misiju Kazališne družine Pinklec.