'Večer od kantonjo' u Starom Gradu na Hvaru

Otkako je klapsko pjevanje uvršteno na prestižnu listu UNESCO-ve nematerijalne baštine, na otoku Hvaru dogodio se pravi procvat klapskog pjevanja. Tijekom turističke sezone klape na Hvaru često nastupaju, a turisti cijene izvornu dalmatinsku pjesmu.

Šesti susret klapa otoka Hvara ili 'Večer od kantonjo', priređen prošli tjedan na na Trgu sv. Stjepana u Starom Gradu, pokazao je da klapsko pjevanje ima sve više izvođača i sve širu publiku.

- Na Hvaru se dogodio fenomen klapskog pjevanja i to u zadnjih 10 godina. To možemo zahvaliti kao prvo u Hvaru Tomiju Domančiću, u Jelsi Vojani Salamunić, u Starom Gradu Jakši Vranicanu, u Vrboskoj Ivici Blaškoviću. To su ljudi koji su školovani glazbeno i onda mogu naučiti i druge, kaže voditelj Faroskih kantadura Ante Stančić.
Faroski kantaduri s ljubavlju njeguju drevnu baštinu
U prvom redu Stančić ističe žensku klapu iz Hvara 'Bodulke' koje sigurno djeluju preko 10-tak godina, a tu je i muška klapa 'Galešnik'.

- U Brusju nam se, pak, dogodila klapa Faria. Oni su zanimljivi jer za članove nemaju samo Brušane, nego imaju Starograjane, Vrbanjane i Forane, dodaje Stančić.

U Jelsi djeluje Frecija, koju Stančić također smatra jako kvalitetnom klapom, a nastupila je klapa Kaštilac iz Vrboske, koju je pohvalio i zahvalio joj što je su jedina klapa koja organizira klapske susrete koji se održavaju u Vrboskoj u kolovozu.

- Nastupila je i klapa Priženca iz Svirača, oni su jako mladi, ali imaju potencijala. To znam i po našem bivšem voditelju Srećku Damjanoviću, koji mi je rekao da su mlade nade spremne za osvajanje svijeta, zaključuje Stančić.