Kuća Šenoa odiše poviješću i toplinom doma

Jedan od dugogodišnjih urednika glasovitoga književnog časopisa Vijenac, čija se 150. godišnjica upravo obilježava, bio je August Šenoa, pa smo posjetili 'Kuću Šenoa' u Zagrebu i provjerili kakva se ostavština ondje čuva.

U Knjižnici HAZU-a od 6. lipnja do 17. srpnja otvorena je izložba u povodu 150 godina Vijenca i 25 godina obnovljenog Vijenca, u suradnji s HAZU i Kućom Šenoa.

Muzej Augusta Šenoe i njegove obitelji 'Kuća Šenoa' smještena je u Zagrebu, u ulici Ive Malina 27, iznad Gupčeve zvijezde. Kulturna je to riznica četiriju generacija obitelji Šenoa. U kući živi Jasmina Reis, nasljednica obitelji Šenoa.

Naslijedila je kuću od očuha Zdenka Šenoe, unuka velikog književnika Augusta Šenoe.

- Augustov otac bio je dvorski slastičar. U Zagreb je došao 1826. na poziv biskupa Aleksandra Alagovića. Bio dvorski „sladopek" 20 godina, otkriva kustosica u Kući Šenoa Jasmina Reis dodajući da je otac Alojz radio na biskupskome dvoru i zaljubio se u Terezu, a njihov najstariji sin je August Šenoa.

Veliki književnik rođen je 1838. u Kući Šenoa nikada nije živio, ali tu je živjela i obiteljsku ostavštinu sačuvala supruga Slava s djecom Milanom, Dragom i Brankom Šenoom. Muža je nadživjela 63 godine. Njihova je ljubavna priča jedna od najljepših iz 19. stoljeća. Sve je počelo na velikogoričkom građanskome balu.

- Postoji plesni redoslijed… August je s njom plesao prvi ples. Isprva su se potajno dopisivali. Zatim je Slava 1867. molila Augusta da traži očevo dopuštenje za javno dopisivanje i njihovu vezu, kaže Jasmina Reis.

Sačuvano je i mnogo osobnih knjiga, od prvog do svih ostalih reizdanja djela Augusta Šenoe, kao i svakodnevni predmeti u sobi, glazbenom salonu, spavaćoj sobi, te atelijeru umjetnika akademika Branka Šenoe.

Knjižnica sadržava oko 6 tisuća knjiga. Među njima je i prvo izdanje našeg prvog hrvatskog povijesnog romana 'Zlatarovo zlato'. Prije četiri godine preveden je na engleski, a lani je izdana i istoimena slikovnica. 

- Sam Pavao je bio stvarna ličnost, a Dora je bila izmišljena. U Kući Šenoa ipak slavimo njezin rođendan. To je rijetki književni lik koji je dobio spomenik, napominje Reis.

Muzej obitelji Šenoa prava je riznica eksponata, bogata je ostavština jedne obitelji koja je obilježila našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Kuću Šenoa svakako valja posjetili jer osim poviješću odiše i toplinom doma.