Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije

Vrijedna i opsežna knjiga o Prvom svjetskom ratu predstavljena je danas u podne u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Knjiga Manfrieda Rauchensteinera, vrsna poznavatelja austrijske i europske vojne povijesti, napisana je na temelju dugogodišnjeg istraživanja austrijskih i europskih arhiva.

Rauchensteinerovo fascinantno štivo u kojemu se raspravlja o politici, ratu i svakodnevnome životu iza borbenih linija, iznosi na vidjelo niz izvornih i novih pogleda o uzrocima izbijanja Prvoga svjetskog rata, o ulozi cara Franje Josipa u sukobu i o reakcijama brojnih naroda Habsburške Monarhije na početak i kraj rata te na raspad višestoljetnoga carstva.

Uoči zagrebačkog predstavljanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su autor knjige Manfried Rauchensteiner i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić:- Knjiga govori o tome kako je rat započeo i kako je Austro-Ugarska Monarhija uz pomoć njemačkih trupa uspjela izbjeći kapitulaciju samo nekoliko tjedana nakon njegova početka, a čita se poput romana, poručuju iz Matice hrvatske.

Knjiga u prijevodu Andyja Jelčića opremljena je opsežnom bibliografijom, bilješkama i komentarima uz tekst, imenskim kazalom te sa šest listova s višebojnim ratnim kartama.

Austrijski povjesničar Manfried Rauchensteiner (Villach, 1942), profesor austrijske povijesti na Sveučilištu i na Diplomatskoj akademiji u Beču. Od 1992. do 2005. bio je ravnatelj bečkoga Vojno-povijesnoga muzeja.

Na predstavljanju knjige u Matici hrvatskoj bila je i ekipa Vijesti iz kulture: