Ivan Marušić Klif nagrađen na Praškom kvadrijenalu

Multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif nagrađen je na 14. Praškom kvadrijenalu, međunarodnoj manifestaciji posvećenoj scenografiji i scenskom prostoru, nagradom za Izvrsnost u izvedbenom dizajnu za izložbu 'Klizanje u nepoznato', priopćilo je Ministarstvo kulture.

Praški kvadrijenale održava se od 6. do 16. lipnja, a nagradu za Izvrsnost u scenografskom dizajnu (Excellence in Performance Design) s Ivanom Marušićem Klifom ravnopravno dijeli još pet umjetnika i autorskih kolektiva: Jerildy Bosch, Zhou Zhengping, Michael Levine, Latai Taumoepeau i La Liga Teatro Elastico.

Glavna nagrada Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora pripala je Sjevernoj Makedoniji.

Kustosi izložbe 'Klizanje u nepoznato' su Marko Golub i Maša Milovac, izložbu je produciralo Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), a održana je u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture.

Osim Klifa i kustoskoga dvojca, koji su zajednički osmislili koncept instalacije, u realizaciji izložbe sudjelovao je i niz drugih autora: kazališni kritičar Igor Ružić autor je kratkih filmova, odnosno videointervjua koji su njezin sastavni dio, tekstove u katalogu koji tumače predstavljene projekte i kontekstualiziraju rad Ivana Marušića Klifa, potpisuju Marko Golub, Maša Milovac, Igor Ružić i Janka Vukmir, u pripremi pojedinih segmenata izložbe sudjelovali su i snimatelj Miran Krčadinac, umjetnica Ana Hušman, dizajneri Andro Giunio, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić, kao i umjetnici Zlatko Burić Kićo, Branko Brezovec, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Ana Hušman koji u popratnim filmovima govore o svojim suradnjama s Klifom.

- Izložba / instalacija 'Klizanje u nepoznato' predstavlja multimedijski rad hrvatskog vizualnog umjetnika Ivana Marušića Klifa većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina. Proistekao iz njegove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti, Klifov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika. Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta. Metaforu glazbe ne koristimo olako. U kazališnom kontekstu, Klif djeluje u svojstvu aktivnog člana kreativnih kolektiva, ne u izdvojenoj ulozi scenografa, ističe se u tekstu Marka Goluba i Maše Milovac.

Kako se ističe u priopćenju, ovo je treći put zaredom da je hrvatska nacionalna izložba nagrađena na Praškom kvadrijenalu, i ukupno četvrta nagrada u nizu.

2011. godine grupa Numen/ForUse (predstavljena izložbom ScenEGOgraphyu autorskoj koncepciji Ire Payer) dobila je, naime, Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn te Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije, a 2015. godine svi su sudionici izložbe 'Neopipljivo / Intangible' (autorska koncepcija Marko Golub, Nikola Radeljković, Igor Ružić; umjetnici: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić) dobili Zlatnu medalju za najbolje korištenje scenskog prostora.

Pogledajte video o predstavi 'Ljubavni slučaj fahrije P.' koja je dio nagrađenog rada Ivana Marušića Klifa: