I nagrada 'Vedran Šamanović' povučena s Pule

Nagrada 'Vedran Šamanović', koja se dodjeljuje za inovativan pristup u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, ove se godine prvi put neće dodijeliti na Pulskom filmskom festivalu zbog nezadovoljstva programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala.

Tako su odlučili osnivači nagrade iz Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskoga filmskog saveza, Hrvatskoga društva filmskih djelatnika i Hrvatskoga društva filmskih kritičara.

Ime desetoga laureata nagrade utemeljene 2010. i namijenjene "filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu", bit će objavljeno 21. lipnja na svečanoj dodjeli u okviru Festivala mediteranskog festivala u Splitu.

Odluka o povlačenju nagrade iz Pule donesena je zbog nezadovoljstva udruga utemeljiteljica nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala kada je riječ o domaćoj filmskoj produkciji, koji ne pridonose dostojnoj prezentaciji i valorizaciji recentnog hrvatskog filma, navodi se u priopćenju.

- I dalje vjerujemo da je najstariji filmski festival u zemlji, koji bi trebao objedinjavati i okupljati cijelu filmsku zajednicu, najprikladniji okvir za nagrađivanje vrhunskih filmskih umijeća i odavanje zahvalnosti zaslužnim filmašima, no u ovom trenutku ne procjenjujemo da je Festival u programskom smislu na visini svoje primarne zadaće, ističu udruge utemeljiteljice nagrade koje okupljaju veliki dio filmske zajednice.

Odluka je donesena većinom glasova, jer se Hrvatska udruga filmskih snimatelja o prijedlogu povlačenja Nagrade s PFF-a nije očitovala, napominje se u priopćenju.

Riječ je o trećoj nagradi povučenoj s Pulskoga filmskog festivala. Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo je Nagradu 'Fabijan Šovagović' dodijeliti na festivalu u Vukovaru, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo je nagradu 'Oktavijan' za dugometražni igrani film "izmjestiti kalendarski i lokacijski" i rekoncipirati svoje nagrade.

Reakcija vodstva Pulskog filmskog festivala

Na odluke o povlačenju spomenutih nagrada s Pulskog filmskog festivala reagiralo je vodstvo PFF-a. Ravnateljica festivala Gordana Restović poručila je da se bojala da se nagrada uopće neće dodijeliti, ali joj je drago da će je Vukovar film festival primiti s obzirom da je to rodni kraj Fabijana Šovagovića, glumca po kojemu nosi ime.

- Pulski je ipak nacionalni festival i ima svoje prestižne nagrade koje se dodjeljuju u povijesnoj Areni, pred vise tisuća gledatelja kako i priliči hrvatskom filmu i koje imaju svoju posebnu težinu. Uvijek smo rado primali sve goste koji su kod nas željeli u tom ozračuju dodijeliti nagrade i to ćemo činiti i dalje ali razumijemo da svatko želi svoj poseban trenutak, i uostalom, svako je priznanje filmskim djelatnicima važno ma gdje se ono dodjeljivalo, smatra Restović.

Ravnateljica Restović dodaje da je festival osmišljen na način da na najsvečaniji način prikažu ostvarenja hrvatske kinematografije i nagradi najbolje: Sve ostalo nisu festivalske nagrade i njihov izostanak ne narušava integritet festivala. Štoviše, to je u skladu stalnih nastojanja Festivalskog vijeća o smanjenja broja nagrada. Uostalom imamo više od 60 filmskih festivala u Hrvatskoj i stvarno nema potreba da sve bude u Puli, festivalu koji ima svoju koncepciju, izbornika i svoje ocjenjivačke sudove, svidjelo se to nekima ili ne. Pula je oduvijek bila nešto posebno i tradicionalno se oko nje diže prašina već desetljećima zbog ovog ili onog, ali poput rimske Arene stoljećima i ona na tom tragu već 66. godina postoji i vrlo je vjerojatno da će i dalje postojati. Sigurna sam da je izmještanje navedenih nagrada dobro jer su se na Puli stapale sa ostalima ali mi je zao dobitnika jer ne postoji ljepše mjesto na svijetu gdje nagradu možete primiti, istaknula je Restović.

Protiv odluke DHFR da se Nagrada Fabijan Šovagović više ne dodjeljuje u Puli umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković nema ništa protiv, i također mu je drago da ide baš u Vukovar: Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju. Pulski filmski festival ima statutom predviđenu Zlatnu arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nismo dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF. Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i dr, napominje Vidačković.

- Što se tiče nagrade 'Vedran Šamanović', već sam ranije predlagao Festivalskom vijeću da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su kod nas nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nemamo (eksperimentalni, animirani), a u kategoriji dugometražnog igranog filma kolidira sa Zlatnim arenama, smatra Vidačković.

- Po pitanju nagrade 'Oktavijan' posve razumijem razloge koje je navelo Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a to je da se svim članovima HDFK, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film. Festival će pak provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije, te ćemo rezultate ankete tj. prosječne ocjene objaviti na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih arena uvedenih 1955, objavio je Zlatko Vidačković.
Nagrada 'Fabijan Šovagović' ipak se neće se dodijeliti u Puli