Prisjetite se veselih završetaka škole s mirisom ljeta

Hrvatski školski muzej na kraju još jedne školske godine nastavlja s akcijom 'Slatko sjećanje na djetinjstvo' - tijekom lipnja i srpnja prikupljaju građu vezanu za školu.

- Tada ste spremili vaše torbe, udžbenike, bilježnice i pernice. Pozirali za koju dobru razrednu fotografiju te dobili svjedodžbe i knjižice za kraj školske godine na ponos roditelja. Te lijepe uspomene možda zaboravljene čekaju da ih pronađete i prisjetite se svojeg djetinjstva, poručuju iz Hrvatskog školskog muzeja (HŠM).

HŠM poziva građane da školske fotografije, školske dokumente, školski pribor i školsku opremu daruju muzeju koji će ih pohraniti kao vrijedno kulturno blago. Akcija prikupljanja traje tijekom lipnja i srpnja, a prvih 50 darovatelja dobit će na dar čokoladu.

- HŠM tom akcijom potiče vjerne i nove posjetitelje na darovanje različitih predmeta vezanih uz djetinjstvo i dječju svakodnevicu. Prikupljena građa obradit će se i pohraniti u našem muzeju, a dio će biti izložen na izložbi 'Stoljeće djeteta u Hrvatskoj - djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću' koju pripremamo za studeni 2019. godine, najavljeno je iz muzeja.

Nakon prikupljanja spomenara i leksikona, te igračaka iz djetinjstva, sada su na redu školske fotografije, školski dokumenti, školski pribor, školska oprema, a u rujnu i listopadu slijede slikovnice i dječje knjige.

O tom vrijednom projektu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo se ravnateljicom HŠM-a Štefkom Batinić i voditeljicom marketinga HŠM-a Marijanom Bračić: