Idemo na Bačvice: počinje sezona ljetnih kina

Sezona ljetnih kina počinje otvorenjem 12. Festivala mediteranskog filma Split večeras u 21,30 sati. U ljetnom kinu 'Bačvice' prikazuje se talijanski film 'Sitne ribe', nagrađen Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu, a splitska publika će prva večeras imati priliku pogledati i film 'Dok je trajao Roland Garros' redateljice Snježane Tribuson.

U programu 12. FMFS-a, koji tradicionalno otvara sezonu uživanja u filmovima na otvorenom, nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche (Ona koju zamišljaš) i Isabelle Huppert (Zlatnu mladež), te prava poslastica za publiku, spektakl Loro Oscarovca Paola Sorrentina, objavili su organizatori festivala.

U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a ovogodišnji program splitskog festivala obiluje još nizom uzbudljivih trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama, stoji u najavi 12. FMFS-a.

Kao i svake godine, FMFS posebnu pozornost daje kratkometražnom hrvatskom filmu u programu 'Ješke', koji se prikazuju uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, čime njihovi redatelji dobiju rijetku priliku da njihove uratke vidi velik broj gledatelja. Uz to, nije im pružen samo 'prime time' termin već se 15 domaćih kratkiša 'bori' za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru, napominju organizatori.

Pojedinačne ulaznice prodaju se po cijeni od tek 25 kuna za filmove u ljetnom kinu Bačvice, te 20 kuna za projekcije u Zlatnim vratima. Projekcije na trećoj lokaciji festivala, koja se otvara u petak pored Doma mladih, besplatne su.