Ninska solana otvorila vrata turistima

Proizvodnja soli u Ninu kasni zbog kišnog proljeća. Ipak, u Solani se nadaju dobroj berbi, ali i mnogim turistima. I ove godine organizirani su Dani otvorenih vrata. Prigoda je to za posjetitelje da obiđu polja soli, upoznaju se s tradicionalnom, ručnom  proizvodnjom, ali i bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.

- Solana Nin još je iz rimskog doba. Ovo ovdje je rimska zapornica, to su ona mala vratašca što smo vidjeli. Morska voda ide iz jednog bazena u drugi. Upravo zbog ove solane, Nin je u povijesti bio jako važan i jako bogat grad jer je nekad grumen soli vrijedio kao grumen zlata, naglasila je Ivana Čvrljević, Solana Nin.

Ninska sol i danas je cijenjena, posebno cvijet soli koji se bere pažljivo - ručno - na ovim poljima koja vrve različitim biljnim i životinjskim vrstama.

Prvi ovosezonski posjetitelji danas su bili u rijetkoj prigodi vidjeti prazne bazene za zadnju fazu proizvodnje soli. Sve kasni, ove godine, zbog iznimno kišnog proljeća s malo sunčanih dana.

- Očekujemo dobru berbu. Kažu da će vremenske prilike biti na ruku s puno sunca vjetra i to je nama super za proizvodnju, rekla je Čvrljević.

Proizvodnju koja se obavlja ručno, a tradicionalnim alatima kao u stara vremena.

Prošle sezone ninsku Solanu obišlo je 90 tisuća posjetitelja.

- Dane otvorenih vrata preko ljeta, od lipnja do rujna, imamo svaka dva tjedna. Na te dane je slobodan ulaz u Kuću soli i slobodni su obilasci s vodičem po našim poljima, rekla je Josipa Šalov, Solana Nin.
U kolovozu, već osmu godinu zaredom, održava jedinstveni Festival soli, a tada će ovi bazeni već biti puni ljekovitih i ekoloških kristalića bijeloga zlata.