Sigmar Polke: majstor ironije i 'kapitalističkog realizma'

Osebujan i kao osoba i kao stvaratelj - jedan od najvažnijih njemačkih umjetnika druge polovine 20. stoljeća Sigmar Polke s 40 djela predstavljen je u MSU-u u Zagrebu.

Riječ je o putujućem projektu njemačkog Instituta za međunarodne odnose koji ovamo stiže zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Goethe-Instituta.

Polke se bavio slikarstvom, kiparstvom, grafikom, fotografijom, filmom, performansom, tematizirao i kritizirao društvene pojave, političke konvencije pa i sam pojam umjetnosti.

Taj majstor ironije, jedan je od rodonačelnika europskog pop-arta i 'kapitalističkog realizma' - duboko je proživljavao poslijeratnu Njemačku jer je iz komunističke Njemačke prebjegao u Zapadnu, a zatim je problematizirao i Zapad i Istok, u tada podijeljenom svijetu. Pri tome se koristio netradicionalnim likovnim postupcima i tehnikama – primjerice gvašem kao u djelima nastalim 1996. godine.

- Tu možemo vidjeti sve njegove eksperimente. Njega je zanimalo što se događa s bojom kada ona sama meandrira po platnu, a isto tako što se događa s tim točkastim rasterima po kojima je zapravo poznat i gdje taj njegov pop-art dolazi do izražaja, napominje ravnateljica MSU-a Zagreb Snježana Pintarić.

Ova djela prati i priča kako je zamoljen da izabere svoja djela za jednu izložbu - Polke je to odbio kako bi za tu izložbu u četiri mjeseca stvorio ovih četrdeset novih djela.

- Zato je to vrlo posebna izložba, pokazuje sve vrhunce Polkeova čudesnog slikarstva, sve je u bojama i nijansama i oblicima, a tu su i njegovi ironični komentari kojima stvara različite slojeve značenja, ističe ravnatelj Goethe Instituta Hrvatska Matthias Müller-Wierferig.

Tim komentarima ironizira zbilju, govor ispražnjen od značenja, stereotipe - pa pita, na primjer, "Koliko je dugačak metar?", a tu je i premudra konstatacija svojstvena političarima u svim vremenima: "Budući rast ovisit će o znanju, ustvrdio je ministar obrazovanja i znanosti".