Kulturni buvljak u Ilici

Organizatori projekta Ilica: Q'art – u svom pokušaju oživljavanja zaboravljenih gradskih trgovina, pustih ulica, trgova i zapuštenih dvorišta – posegnuli su za jazzom.

Vjerojatno nema glazbe koja više i bolje od jazza širi pozitivnu energiju, koja provocira, traži i akciju i reakciju, kako muzičara tako i publike, a publika su - sami građani, slučajni prolaznici ili rijetki namjernici.

U tri dana cijeli je kvart bio oživio, Britanski trg i dio Ilice od Kačićeve do Medulićeve. Na ulicu su izašli i konobari, i trgovci, i svirači i performeri. Uz nastup trija pjevačice Maje Rivić na Britanskom trgu, slavio se rođendan Akademije likovnih umjetnosti, na kojem je nastupio Davor Križić eksperiment. Iz večeri u večer izmjenjivali su se razni izvođači, a kvartet gitarista Pavla Miljenovića premijerno je izveo materijale s tek snimljenog novog albuma.

Svirka na ulici zajednička je svim velikim gradovima svijeta, mnogi su se glazbenici prvo dokazivali pred nemilosrdnim uličnim prolaznicima koje samo dobra glazba može natjerati da zastanu. To zastajkivanje i jest smisao onoga što se naziva Community Art. Umjetnici izlaze na ulicu, oplemenjuju prostor, i u izravnoj komunikaciji s građanima na neki način i od njih samih rade svojevrsne umjetnike – umjetnike u preživljavanju.

Uz glazbenike i autore projekta, u emisiji Svijet jazza o svom iskustvu sviranja na ulicama govorili su književnici Josip Novakovich i Damir Karakaš – pogledajte uvodne minute emisije koju u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi: