'Hrvatski pjesnički huligani'

Doznajte zašto su Robert Roklicer, Simo Mraović, Žarko Jovanovski, Daria Lisenko, Zvonimir Grozdić i Siniša Matasović hrvatski pjesnički huligani okupljeni u antologiji hrvatske ironične poezije.

Knjiga na 384 stranice donosi pjesme tiskane dvojezično - na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku. Antologija hrvatske ironične poezije 'Hrvatski pjesnički huligani' nominirana je, naime, za najbolju knjigu poezije u 2018. godini u Ukrajini, u konkurenciji s još 6 naslova, objavili su izdavači knjige iz ukrajinske kuće Ljuta sprava.

- Iznenađenje je tim veće što su 'Hrvatski pjesnički huligani' jedina knjiga u konkurenciji koja dolazi iz pera inozemnih autora i što nitko od autora zastupljenih u antologiji nije pretendirao na osvajanje bilo kakvog priznanja ili nagrade te vrste. Potrebno je istaknuti kako najveće zasluge za ovaj lijep uspjeh hrvatske poezije izvan granica matične države svakako pripadaju urednika i prevoditelja knjige Jurija Lisenka, koji si je dao nemali trud kako bi odabrao autore ove vrste poezije u Hrvatskoj, njihove ponajbolje pjesme te ih potom na visokom profesionalnom nivou preveo na ukrajinski jezik, napominju izdavači.

O 'Hrvatskim književnim huliganima' u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s književnikom Sinišom Matasovićem: