Potražni psi u akciji spašavanja

Vatrogasna zajednica Istarske županije i Hrvatska vatrogasna zajednica organizirali su vježbu spašavanja unesrećenih iz ruševina i to uz pomoć potražnih pasa. Naših ih vatrogasci imaju ukupno dvadesetak, a i ovom su prilikom pokazali da su u potpunosti spremni nositi se sa svim izvanrednim situacijama.

Maša ne nosi odoru, no punopravna je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjan. Ta trogodišnja labradorica obučena je za pronalazak unesrećenih u ruševinama, otvorenim prostorima i lavinama.

- Ne mora biti određena pasmina za to raditi. Mora biti pas s karakterom, socijaliziran, da voli raditi, voli se igrati. Njoj to nije rad, njoj je to igra - kaže vodić potražnog psa Goran Kmet.

Iz igre je Maša u svega nekoliko minuta odradila predviđenu vježbu; na katu urušenog objekta pronašla unesrećenu osobu. Time omogućila da je vatrogasci izvuku iz ruševina, spuste na zemlju i predaju ekipi hitne medicinske pomoći.

Istarski vatrogasci imaju tri potražna psa. Često pomažu ostalim službama u pretraživanju šuma i traženju nestalih osoba.

Terenskim vježbama potražni psi stalno održavaju formu. Za Mašu primjerice ni spuštanje s visina, pa čak iz helikoptera, nije problem.

Školovanje potražnoga psa traje do dvije godine. No i nakon toga, svake godine, psi i vodiči polažu različite testove.