Na Bundeku počeo 19. festival vatrometa

Na obalama rijeke Save na zagrebačkom Bundeku sinoć je počeo 19. festival vatrometa. Vatreni spektakl na nebu prvi su prikazali gosti iz Nizozemske, a festival se uz bogati popratni program nastavlja večeras i sutra.

Gosti iz nizozemske ekipe "Heron" vatrometom se bave već 30-ak godina. Proputovali su pola svijeta, no kruna karijere stigla je prošle godine.

- Prošle smo godine nastupili u Berlinu, na festivalu "Pirunale" - i pobijedili smo. Ondje smo upoznali i organizatore ovog festivala i jako brzo smo se povezali", govori Hayo Wolff iz nizozemskog "Heron Fireworks".

Organizator je sudionicima za prve dvije minute programa kao glazbenu podlogu odredio staru zagrebačku šansonu. Dok u preostalom dijelu vatrometa sami odabiru pjesme.

Organizatori kažu da Nizozemci njeguju konzervativni pristup vatrometu, dok za večeras iz Estonije stiže nešto sasvim drugačije.

- Malo više baca akcenat na niže efekte, više koristi rafale, više koristi nekakve mine i jednošusne rimske svijeće, efekte koji nemaju toliko detonacije, rekao je organizator Festivala vatrometa Franjo Koletić.

Publiku će večeras, prije i nakon vatrometa zabavljati Željko Bebek, a sutra - uz veliki finale koji pripremaju domaćini festivala - Dražen Zečić.