Počela 24. "Terezijana"

U Bjelovaru je počela 24. "Terezijana". Kulturno - turistička manifestacija nazvana je  po carici Mariji Tereziji koja je 1756. godine osnovala Bjelovar kao vojni grad. U tri dana pregršt zabave za sve uzraste, a putniku namjerniku ove godine otkrivaju se čari bilogorske tradicije.

Ako želite okusiti Bilogoru onda morate probati kvargl - bjelovarski sir s dugom tradicijom. Ovdje je, kažu, najveći na svijetu - težak je 5 kg, a visok 30 cm.

U vojnom gradu - vojni konj. Gidrani se posljednjih 10-ak godina vraćaju na ovo područje, a svoju raskoš pokazali su na Međunarodnoj izložbi.

- Gidran pasmina konja je što se tiče broja grla deficitarna i trebala bi biti pod zaštitom kao što je recimo  u Mađarskoj, nastojimo to s našim ministarstvom isto tako to napravit, rekao je Branko Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača konja.

Grad koji baš kao i nekada čuvaju husari na palisadama. Bjelovarčani mogu mirno uživati. Djeca u bogatom programu, oni nešto stariji na brojnim koncertima. Tijekom šetnje možete naići na ljude od zrcala ili živuću fontanu.

- Terezijana je jako bitna manifestacija za grad Bjelovar. Ono što mi svake godine pokušavamo napraviti je jedan novi iskorak kako bismo mogli konkurirati drugim gradovima iz regije kako bi ona došla na mjesto koje i zaslužuje, govori gradonačelnik Dario Hrebak.

I bogata bilogorska mitologija zaslužuje da se o njoj više zna pa je nakon duge stanke ponovno prikazana Babu tučka vojna - scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore.

Sve zabavniju carsku priču koja njeguje bilogorsku tradiciju večeras će uveličati sama Marija Terezija, koja će s carskom povorkom posjetiti grad.