WhatsApp špijunira korisnike?

Ispod radara javnosti prošao je novi skandal u kojim je ugrožena milijarda i pol korisnika mobilnih aplikacija. Naime, Amnesty International je zatražio od Izraela da pokrene postupak protiv kompanije koja je instalirala štetni program u popularni WhatsApp. Facebook kao vlasnik aplikacije upozorio je da se zbog sigurnosnog propusta dogodilo špijuniranje korisnika.

WhatsApp je izvrsna aplikacija za razgovor s prijateljima i obitelji diljem svijeta, no kako se čini - također je dobar alat i za hakere i napadače. Tijekom posljednjeg napada, u opasnosti od prisluškivanja našlo se milijardu i pol korisnika.

- Ne znamo tko je upravljao ovim napadom. Ono što znamo, ili barem ono što smo čuli, je da je taj koji je napravio napad, ponovno koristio softver NSO Pegasus, govori Chen Brill-Egri iz Amnesty Internationala.


Ilustracija (foto: pixabay)

Napadači najčešće ciljaju na najpopularnije servise i aplikacije.

- NSO Pegasus softver se koristi za kršenje privatnosti, slobode izražavanja i slobode govora, dodaje Brill-Egri.

Maliciozni softver u mobilne uređaje korisnika ulazio je preko propuštenih poziva na WhatsAppu.

- Aktivacijom korisničke kamere, pregledavanjem stvari koje se nalaze na samom telefonu, sustav je bio u stanju prikupiti informacije o krajnjem korisniku, kazao je naš IT stručnjak Tomislav Tipurić.

Iako korisnicima interneta prijete brojne opasnosti, u najpopularnije aplikacije imaju povjerenje. Dovoljan je jedan klik kako bi napadač preuzeo vaše korisničke podatke, brojeve kreditnih kartica i lozinke.

- Kada vas link vodi na neki web sajt, pogledajte adresu. Ako ta adresa sadrži neke čudne znakove, ma kako lijepo izgledala, ma kako podsjećala na stvarni servis - sigurno je fishing, dodaje Tipurić.


Ilustracija (foto: pixabay)

Osim redovitog mijenjanja lozinki, svaku se sumnjivu poruku preporučuje provjeriti dvaput. U nedavnom napadu na aplikaciju WhatsApp glavna su meta bili borci za ljudska prava na Bliskom istoku. Cijeli slučaj završio je na sudu u Izraelu.

Pogreška koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera je uklonjena. Kao i u svakom sustavu, tako i na internetu - apsolutna sigurnost ne postoji, a glavna preporuka je - biti informiran.